Avrupalı avukatlar: Tecridi kırmak istiyoruz

İmralı’ya gitmek için Türk Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunan avukatlar, tecridi kırmak istediklerini belirtti.

14 Eylül günü Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir basın toplantısı düzenleyen avukatlar, İmralı’ya gitmek istediklerini duyurdu.

Dünyanın her tarafından İmralı’ya gitmek için başvuran 350 avukat adına yapılan basın toplantısında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve savunma hakkının sağlanması istendi.

BENKHELIFA: BİR SONRAKİ AŞAMA İMRALI’YA GİTMEK

Toplantı ardından Brüksel Barosu ve aynı zamanda İlerici Avukatlar Ağı’ndan Selma Benkhelifa, Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Hukukçular Derneği’nin de üyesi olduğunu belirtirken, İmralı’ya gitmek için yapılan girişime de bu derneğin öncülük ettiğini ifade etti.  

Benkhelifa, 350 avukatın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı olmak ve İmralı’ya gitmek için bu girişimde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Mektubu Türk Adalet Bakanlığı ve tüm dünyadaki avukat derneklerine yazdıklarını söyleyen Benkhelifa, “Bu tecridi kırmak önemlidir. Bu tecrit daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve İşkenceyi Önleme Komitesi tarafından mahkum edildi. Bu tecrit devam edemez. İmralı’ya gitme talebiyle bu tecridi kırmak istiyoruz. Bir sonraki aşamada ise gideceğiz” dedi.

DEBATY: ADİL YARGILANMA HAKKI TAMAMEN İHLAL EDİLİYOR

Kendilerini demokrasi için mücadele eden bir örgüt olarak tanımlayan Demokrasi için Avukatlar Sendikası (SAD) Başkanı Hélène Debaty, Türkiye’ye hem İmralı cezaevini hem de başka davaları izlemek için ziyaretlerde bulunduğunu söyledi.

Son olarak ÇHD’li avukatların davasına katıldığını belirten Debaty, “Türkiye davalarda adil ve tarafsız yargılama ilkesini tamamen ihlal ediyor” dedi.

İmralı konusunda ise avukatlar olarak sorumluluk hissettiklerini kaydeden Debaty,  “Müvekkilleri ile temas kurmak avukatların hakkıdır. Abdullah Öcalan ve İmralı'daki diğer tutsaklarla irtibatınız yoksa davaya hazırlık yapamazsınız, savunmaya hazırlanamazsınız” şeklinde konuştu.

Tecrit ile savunma hakkının ihlal edildiğini kaydeden Debaty, “Avukatlar hazırlık yapamıyor. Bu hem bizim için hem de tüm avukatlar için önemlidir” vurgusunda bulundu.