AXA-OYAK işbirliğine karşı 1 hafta boyunca eylem

RiseUp4Rojava, Türk faşizmi için etkin bir arka üs işlevi gören Fransız sigorta şirketi AXA'nın OYAK ile işbirliğine karşı bir hafta sürecek eylemlerin startını verdi.

Fransız sigorta şirketi AXA'nın Türk Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ile olan işbirliğine karşı 21 Eylül Dünya Barış Günü itibarıyla global eylem haftası ilan edildi.

RiseUp4Rojava tarafından bugün startı verilen eylemin İsviçre'deki  adresi Neuchâtel kantonuydu. Aralarında çeşitli anarşist grupların yer aldığı Fédération libertaire des Montagnes tarafından yapılan çağrı üzerine Rojava Komitesi aktivistleri tarafından AXA şirket binasında bir eylem düzenlendi. 

Üzerinde "Rojava ve Filistin'e özgürlük" yazılı pankartlarla ilk olarak AXA binasına giren eylemciler, uzun süre sloganlar atarak Fransızca bildiriler okudu.

AXA yetkilileriyle görüşen eylemciler, şirketin Türk devletinin işgal saldırılarına  desteklerini sonlandırma çağrısında bulundu.

Daha sonra bina dışına çıkarak eylemlerini sürdüren grup, Rojava Devrimi'nin 10'uncu yılına girdiğine işaret ederek, "Rojava halkı kendi kaderini tayin hakkı, kadınların kurtuluşu ve radikal bir demokrasi için savaşmaya devam ederken, cihatçı grupların ve Türk devletinin saldırılarına karşı kendini savunurken, AXA başta olmak üzere Avrupalı şirketler de bu savaştan çıkar sağlayarak zenginleşiyor. Türk faşizmiyle tam işbirliği yapıyorlar" denildi.

Avrupa devletlerinin özellikle mali kurumlarının Erdoğan rejimi için etkin bir arka üs görevi gördüğüne dikkat çekilen açıklamada AXA'nın 1961 darbesi sonrası oluşturulan Türk ordusunun emeklilik fonu OYAK'la olan işbirliği hatırlatıldı. 

"OYAK, Türk ekonomisinde ordunun gücünün simgesidir" denilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Askeri sektörün OYAK aracılığıyla kapitalist bir örgüt gibi hareket edebilmesi, Türkiye'de toplumun militarizasyonunun önemli bir yönüdür. Bu ülkedeki en güçlü sanayi gruplarından biridir ve ana gelir kaynağı finansal yatırımlarından gelmektedir. OYAK'ın AXA'nın Ermeni Soykırımı mağdurlarının soyundan gelen kişiler nedeniyle tazminat ödemesine de karşı çıktığı biliniyor. Tazminatlar nihayet ödenmiş olsa da, OYAK yine de ölüm nedenlerinin soykırım olarak nitelendirilmediğini savunmaktadır. AXA'ya karşı çıkmak için başka nedenler de var, özellikle İsrail'in ırk ayrımını ve Filistin'deki insan haklarının ihlallerini finanse etmesi gibi."

Özgür bir yaşam için Türk faşizmine karşı savaşma çağrısının yapıldığı açıklama, Rojava'da yaratılan özgür yaşamın korunması ve geliştirilmesinin önemine vurgu yapılan konuşmalarla sonlandırıldı.