Aysel Doğan Basel'de anıldı

Avrupa’da tedavi gördüğü hastanede 11 Mayıs günü hayatını kaybeden Kürt siyasetçi Aysel Doğan için İsviçre’de bir anma toplantısı düzenlendi.

İsviçre'nin Basel kentindeki Demokratik Kürt Toplum merkezinde İsviçre Şehit Aile Kurumu (Komaw) ile İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) tarafından Aysel Doğan için anma toplantısı düzenlendi.

Toplantıda 5 Haziran 2021’de Türk devletinin hava saldırısı sonucu şehit düşen Salih Cizîr (Hasan Adır), 5 Haziran 2021’de şehit düştüğü açıklanan gerilla Hüseyin Akdağ (Selman Bozkur) ile 17 Haziran 2022'de işgalci Türk devletinin SİHA’larla hedef aldığı araçta şehit düşen Ferhat Şiblî de anıldı.

Anma, Aysel Doğan şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitlerine bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Anmada ilk olarak söz alan İsviçre Kürt Toplum Merkezleri Eşbaşkanı Selma Sürer kısa bir konuşma yaptı.

Sürer, “devrimci kadın” Aysel Doğan’ı tanımanın kendisi için “bir onur” olduğunu söyledi. 

KOMAV adına bir konuşma yapan Mehmet Göksungur, Aysel Doğan'ı Barış grubu olarak Türkiye'ye gelip tutuklanıp Gebze Cezaevi konulduğu dönemde tanıdığını belirterek "Aysel Doğan direnişçi bir kişiliktir, her zaman her koşulda direnen biridir. Devlete boyun eğmedi" dedi.

Aysel Doğan'ın mücadele yaşamına tanıklık eden yoldaşları da anma da söz alarak birer konuşma yaptı.

TJK-E aktivisti Zozan Serhat,  "Aysel Doğan’ın eğittiği gençler bugün Medya Savunma Alanları’nda işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı direniyor. Yine Rojava devriminde canlarını ortaya koyanlar, onun eğitiminde geçmiştir” şeklinde konuştu.

Doğan’ın hayatını kaybetmesi ardından da devletin düşmanlığının bitmediğini hatırlatan Serhat, cenazenin defin işlemleri sırasında çıkarılan engellemeleri ve saldırılara işaret etti. Serhat, “Asi duruşu, bu boyun eğmeyen duruşu karşısında devlet onun cenazesinde bile korktu” dedi.

Bir sinevizyon gösteriminin de yapıldığı anmada, son olarak Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan’ın Zap’ta direnen gerillalara seslenirken Aysel Doğan’a ilişkin de verdiği mesaj izletildi.

Anma "Şehid Namirin" sloganlarıyla sona erdi.