Basel’de 'Sê Jinên Azad' etkinliği

Yaşamlarını özgürlüğe adayan devrimciler Sara, Rojbîn ve Ronahî'nin mücadelelerini aktarmak amacıyla her yıl Avrupa'nın farklı bir merkezinde düzenlenen "Sê Jinê Azad" etkinliğinin 7'ncisi, bu yıl İsviçre'nin Basel kentinde gerçekleştirildi.

9 Ocak 2013'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ile Gençlik Hareketi Üyesi Leyla Şaylemez anısına bu yıl 7’nci kez düzenlenen “Sê Jinên Azad” etkinliği, İsviçre’nin Basel kentinde düzenlendi.

Basel Demokratik Kürt Toplum Merkezi etkinlik salonunda yoğun bir katılımla gerçekleştirilen etkinlik, üç fidan şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

İlk sözü alan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Zozan Serhat, Sara, Rojbîn ve Rohahî'yi anarak başladığı konuşmasında “Önderliğimizin direniş çizgisini esas alarak Kürt halkının ve Kürt kadınların özgürlüğü için mücadele veren 3 yoldaşımız, dünya kadın devrim tarihine altın harflerle yazdırmıştır. Özgürlüğün  bedeli oldukça ağırdır. Sakine, bu ağır bedeli Amed Zindanında Esat Oktay Yıldıran’a karşı verdi. Bugün Rojava’da Medya Savunma Alanlarında bu mücadele devam ediyor. Eğer Sakineler, Mazlumlar direnmemiş olsalardı bugün o direniş olmazdı. Önder Apo bir süreç başlattı. Önderliğin bu çabasına karşı Paris’te Sara, Rojbîn, Ronahî katledildi. Üç kadın devrimci katledildikten sonra dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Kürtlere söz verdi. Bu katliam açığa çıkarılacaktı. Şu ana kadar bir gelişme olmadı. Sakine Cansız dünya kadınları için bir öncüdür.

Bugün mücadelenin her bir alanında binlerce Sara, binlerce Rojbîn, binlerce Ronahî onların bıraktıkları yerden mücadeleyi sahiplenmiştir. Bizlere burada düşen, Saraların, Rojbînlerin, Ronahîlerin direnişini sahiplenerek görünür kılmaktır. Söz veriyoruz; Sara, Rojbîn ve Ronahî’nin katilleri açığa çıkarılana kadar mücadelemizi daha da büyüterek sürdüreceğiz.” 

3 Kürt kadın devrimcinin mücadele yaşamlarından kesitlerle katliamın detaylarının aktarıldığı etkinlikte, sanatçılar Nûarîn ve Gulan'ın müzik dinletisi sundu. Gazeteci Güler Yıldız'ın da şiir dinletisi sunduğu etkinlik “Jin, jiyan, azadî”, “Sara, Rojbîn, Ronahî” sloganlarıyla sonlandırıldı.