Basel'de şehitler anıldı

5 Aralık'ta Dersim'de şehit düşen 8 gerilla ile çeşitli tarihlerde Medya Savunma Alanlarında yaşanan çatışmalarda şehit düşenler Basel’de anıldı.

İsviçre’nin Basel kentinde, Dersim’in Mercan Dağları’nda 5 Aralık’ta çıkan çatışmada şehit düşen Munzur Dersim (Cihan Söylemez), Veroz Munzur (Çağla Yeleser), Nûda Karker (Güler Karaer), Baz Colemêrg (Nevzat Demir), Jînda Gabar (Mihriban Ata), Rojîn Xweza (Hasret Ülger), Şervan Partizan (Nimet Arşimet), Azad Wan (Akif Bedir) ile 6 Ağustos 2020'de Heftanîn'de şehit düşen Kendal Welat Dersim (Xemgin Öztürk), 27 Temmuz 2021'de Xakurkê'de şehit düşen Çekdar Giravî (Sezer Emre), 3 Mayıs 2021 tarihinde Avaşîn'de şehit düşen Serhat Giravî (Kamuran Alpsar) ve Haci Ağaç için anma etkinliği düzenlendi.

 

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmaya şehit yakınları ile yüzlerce Kürdistanlı katıldı.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

İsviçre Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW) adına ilk olarak sözü alan Mehmet Göksungur şehitleri anarak başladığı konuşmasında, “Kürt Özgürlük Hareketi bugün yenilmez bir güç olarak kendini yoktan var edebilmişse bu, şehitlerimizin mücadeleyi bir adım öteye taşıyan direniş geleneğinden gelmektedir. Bizler şehitlerimizin direniş mirasına sahip çıkarak mücadeleyi zaferle taçlandıracağız” diye konuştu.

Kürt siyasetçi Serhat Agîri ise  Hayri Durmuş'un “Mezar taşıma halkıma borçlu gittiğimi yazın" sözünü hatırlatarak, “Bizler şehitlerimize olan borcumuzu onların direniş mirasına sahip çıkarak ödeyebiliriz” diye konuştu.

Katliamcı Türk devletinin son model teknolojik silahlarla dahi gerilla mücadelesi karşısında güç kaybettiğine dikkat çeken Agîri, “Önder Apo'nun ve gerillanın direniş çizgisini esas alan gerilla mücadelesi karşısında işgalci ve katliamcı güçler mutlaka yenilecektir” dedi.

Şehit yakınlarının konuşmaları ve TJK-E aktivisti Zozan Serhat'ın şehitlere ilişkin değerlendirmeleriyle devam eden anmaya Baz Colemêrg'in annesi Dayîka Meryem de ülkeden katıldı. Dayîka Meryem, “Oğlum Kürt halkının şehidir, Kürt halkının başı sağolsun” dedi.

Anma “Şehîd namirin” sloganlarıyla sona erdi.