Bellinzona'da Kürt Toplum Merkezi açıldı

İsviçre'nin İtalyanca konuşulan Ticino kantonuna başkenti Bellinzona kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK) açılışını gerçekleştirdi.

Yaklaşık olarak 300'ü aşkın Kürdistanlı ailenin yaşadığı kantonda 2008 yılından bu yana çeşitli dönemlerde Kürt Toplum Merkezi açma girişimleri olduysa da girişimler sonuçsuz kalmıştı.

Aralarında İşçi Partisi (POP), Küba-İsviçre dostluk grubu, Equomedia basın kuruluşu ile Şili toplumunun örgütlenmesi Alba Suiza'nın yer aldığı enternasyonal kurumların ortak kullanım alanı olan bina ayrıca Demokratik Kürt Toplum Merkezi olarak da faaliyet gösterecek. Bugün açılışı gerçekleştirilen Kürt Kültür Merkezi'yle  hem Kürdistanlılar arasında ki sosyal bağın geliştirilmesini hem de buranın kantonda yaşayan Kürdistanlılar için diplomasi merkezi olması hedefleniyor.

Farklı halk ve kültürlerin dayanışma ve mücadelelerini ortaklaştırma hedefiyle ortaya konan bir projenin sonucu oluşan Ticino kantonunda Kürt kültürü ve bürokrasisinin merkezi olması amaçlanan Bellinzona Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin açılışı bugün gerçekleştirdi.

İsviçre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş ile Eşbaşkanlık Divanı üyeleri de katılıp açılışa ilişkin birer konuşma yaparak tebriklerini iletti. 

Açılış öncesi Kürdistan ve dünya devrim mücadelesi şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bellizona Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Recep Akkamış yaptığı konuşmada Ticino kantonunda yıllar sonra Kürtleri temsilen bir kurumun yer almasının kendileri açısından heyecan verici olduğunu söyledi. Akkamış sözlerini "Kürt Toplum Merkezi olarak başta 4 parçadan Kürdistanlılar olmak üzere devrimci ve demokrat tüm halklara kapımız açıktır" diyerek tamamladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm paradigması çerçevesinde ortaya çıkan Halk Meclisleşmesinin önemine vurgu yapan sözlerine başlayan CDK-S Eşbaşkanı İsmail Kardaş ise "Bizler Önderliğimizin paradigmasını esas alarak Kürt toplumunun özgürleştirilmesi için Kürdistanlılar olarak bulunduğumuz her yerde ilk adım alarak meclisleşmeye gideceğiz" diye konuştu. 

Devrimci ve enternasyonalist kurumlarla ortaklaşmanın önemine değinen Kardaş sözlerinin devamında "Böyle bir projenin gerçekleştirilmesini bizler çok anlamlı ve önemli buluyoruz. Başta bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen arkadaşlarımız ve enternasyonalist dostlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

Dünya üzerinde egemen güçlerin çıkarlarını esas alarak oluşturulan kaos ortamının bir yansıması olarak ezilen halkların bugün soykırım tehdidi altında olduklarını dile getiren Kardaş yapmış olduğu süreç değerlendirmesini şöyle sürdürdü:  "Bu kirli politikaların en bariz örneği bugün Kürdistan'a ve Kürt halkına uygulanmaktadır. Türk devlet faşizminin bugün Kürdistan'ı  işgal ve Kürt halkına soykırım saldırılarının temelinde işte bu egemen güçlerin kirli politikaları yatmaktadır. Kürt halkı olarak nerede olursak olalım bulunduğumuz her alanda örgütlenerek  mücadelemize devam edeceğiz." 

Dost kurumlar adına yapılan konuşmalarla devam eden açılış müzik etkinliğiyle sonlandırıldı.