Binler BM’ye seslendi: Efrîn’deki katliamı durdur!

Lozan-Cenevre uzun yürüyüşü kapsamında BM önündeki mitingde buluşan binler, BM’yi Efrîn’deki katliamları durdurmaya çağırırken, Öcalan'a özgürlük istedi. PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim de "Direnenler kazanacak" mesajını verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komploya tepki göstermek ve Efrîn’e dönük işgal saldırılarına karşı BM'nin harekete geçmesini talep etmek amacıyla 12 Şubat’ta İsviçre’nin Lozan kentinde başlayan Lozan- Cenevre uzun yürüyüşü kapsamında Cenevre Birleşmiş Milletler (BM) merkezi önünde miting düzenleniyor. 82 kurum ve örgütten oluşan Avrupa Efrîn’i Sahiplenme Platformu öncülüğünde düzenlenen mitinge, aralarında birçok ülkeden gelen 200 enternasyonalistin de bulunduğu 1000’i aşkın yürüyüşçünün yanı sıra İsviçreli, Türkiyeli, 4 parça Kürdistan’dan aralarında siyasetçi, gazeteci, akademisyenin de olduğu binlerce insan katıldı.

“BM Efrîn’deki katliamları durdur”, “Öcalan özgürlük, Kürdistan’a statü” pankartları arkasında bir araya gelen, her yaştan ve kesimden binlerce kişi, YPG, YPJ, PKK bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı. Mitingde birçok dilde sık sık “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Bijî Serok Apo”, “BM katliamları durdur”, “Terörist Türkiye”, “Katil Erdoğan” sloganları atılıyor.

‘EFRÎN’DE İNSANLIK DEĞERLERİ SAVUNULUYOR’

Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırılarına ve BM’nin sessizliğine karşı öfkenin gösterildiği mitingde buluşan her kesimden binlerce insan, Efrîn’de insanlık değerlerinin savunulduğuna vurgu yaptı. Miting nedeniyle günler öncesinde BM binası etrafında yoğun güvenlik önlemleri alan İsviçre polisinin, duvarlarla çevrili binanın etrafını ayrıca demir parmaklıklarla kapatması dikkat çekti.

Mitingde 15 Şubat Komplosu'na öfke gösterilirken, “Öcalan’a özgürlük sloganları” BM meydanında yankılandı. Efrîn’e dönük saldırıların Öcalan’a yönelik yapılan uluslararası bir komplonun devamı niteliğinde olduğuna değinilen konuşmalarda, “19 yıl önce Öcalan’ı esir alan egemenler, bugün Efrîn’de Öcalan’ın felsefesi ile var olan bir sistemi yok etmeye çalışıyorlar. Dünya halkları olarak ne buna izin vereceğiz ne de Öcalan’ın tutsaklığını kabul edeceğiz” denildi.

'SALDIRILAR DURANA VE ÖCALAN ÖZGÜR OLANA KADAR...'

Dünya basınının da yoğun ilgi gösterdiği mitingde ilk olarak Lozan-Cenevre uzun yürüyüşçüleri adına yapılan ortak açıklamada, "Dünyanın birçok kesiminden gelerek ortak amaçta buluşan bizler, Efrîn’e dönük saldırılar durduruluncaya kadar ve Öcalan özgür oluncaya kadar alanlarda olacağız” mesajı verildi.

TALEPLER

Yürüyüşçüler adına başta BM olmak üzere uluslararası güçlere harekete geçme çağrısının yapıldığı açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Türk devleti Efrîn’de soykırım yaparak, insanlık suçu işlemektedir.

Türk devletinin Efrîn’e dönük işgal saldırıları, dünyanın başına bela olan barbar DAİŞ’i güçlendirerek, bu örgüte yeni alanlar açıyor.

Türk devletinin bu işgal girişimi, uluslararası hukuka göre suç teşkil ediyor. Bundan kaynaklı Türk devletine karşı derhal diplomatik, ekonomik ve askeri ambargo uygulanmalıdır.

Yaşanan savaş ve işgale karşı BM acilen toplanarak, Türkiye devletinin Efrîn’e dönük uyguladığı işgal ve soykırım politikasına karşı tutum almalı ve bu durumu kınamalıdır.

Yeni işgal girişimlerinin yaşanmaması, soykırımların durdurulması ve bölgenin istikrar ve güvenliğini sağlamak için Rojava sınırı boyunca uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmelidir.

Efrîn, 7 yıllık Suriye iç savaşı sürecinde en istikrarlı ve demokratik bir bölge olmuştur. Türkiye, Efrîn’de aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamlardan kaynaklı uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdır.

Tüm bu nedenlerden dolayı BM’yi, tüm uluslararası güçleri ve kuruluşları sorumluluk almaya ve göreve davet ediyoruz.

Cenevre Konvansiyonlar garantörü olan İsviçre Federal Hükûmeti, Türk devletinin Efrîn’e yönelik soykırımın durması için BM nezdinde girişimlerde bulunmalıdır."

MÜSLİM: BARBARLIK VE İNSANLIK SAVAŞIYOR

Açıklamanın ardından PYD Dış İlişkiler Sözcüsü Salih Müslim, yürüyüşçüleri selamlayarak başladığı konuşmasında, “Efrîn’de direniş devam ediyor ve halklar birlikte direnecek ve kazanacak” dedi. Türk devletinin Efrîn’e dönük saldırılarına karşı BM’nin ve uluslararası güçlerin sessizliğinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Müslim, şöyle devam etti: “Efrîn’de bir tarafta barbarlık, bir tarafta insanlık savaşı var. Bugün dünya halkları olarak siz burada, biz ise Efrîn’de barbarlığa karşı direniyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın; direnenler kazanacak!"

'ARTIK SİYASET BELİRLEYEN KÜRTLER VAR'

NATO ve uluslararası güçlere seslenen Müslim, şöyle konuştu: “Artık sizin karşınızda eski, yok sayıp görmezlikten geldiğiniz Kürtler yok. Artık kendi siyasetini kendisi belirleyen bir Kürt halkı var. Kimsenin siyasi oyununa gelecek bir Kürt halkını hiçbir yerde aramasınlar. En önemlisi, satın alacakları bir Kürt kalmadı artık. Bugün sadece direnen ve siyaset belirleyen bir Kürt halkı var”

Türk devletinin Efrîn’e saldırarak DAİŞ ve benzeri güçlere alan açmak istediğini söyleyen Müslim, “Türk devletinin bu amacı bütün dünya halklarının geleceğini tehdit ediyor. Bunun için diyoruz ki geç kalmadan harekete geçin. Türkiye’ye yaptığınız silahlarla bugün Kürtler katlediliyor. Eğer demokrasi ve insan haklarından yanaysanız bugün Türk devletine karşı harekete geçersiniz, yoksa Efrîn’e saldırının ortağı olursunuz” diye konuştu.

Miting konuşmalarla devam ediyor.