Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorunun barışçıl çözümü için başlatılan küresel kampanya kapsamında Freedom shall prevail (Özgürlük Kazanacak) adlı çizgi romanın Britanya’daki ilk tanıtımı, dünyanın sayılı üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Seminer Salonu’nda yapıldı.
Jiyan Kadın Meclisi’nin organizasyonu ile yapılan tanıtım toplantısına çizgi roman kitabının ödüllü yazarı İskoç Yazar Sean Michael Wilson ve Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nden Reimar Heider katıldı. Üniversiteye bağlı birçok akademisyenin yanı sıra doktora ve master öğrencilerinin ilgi gösterdiği toplantının ev sahipliğini Cambridge Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Thomas Jeffrey Milley yaptı.
PROF. DR. MILLEY: BARIŞÇIL ÇÖZÜM ÖCALAN’DA
Prof. Dr. Thomas Jeffrey Miley, etkinliğe katılanları selamlayarak, Abdullah Öcalan'ın Demokratik Konfederalizm teorilerinin, dünya genelinde görülen birçok savaş ve soykırıma barışçıl çözümler sunması boyutuyla önemini vurguladı. Jiyan Kadın Meclisi'nden Aso Kemalî ise yaptığı konuşmada, Abdullah Öcalan ve Sakine Cansız'ın Kürt Özgürlük Hareketi'nin kuruluşundaki bireysel rollerinin kısa bir tarihçesini verdi. Özellikle Abdullah Öcalan'ın eril sistemler tarafından yönetilen toplumların kadın özgürlükçü bir sistemi kurmadan özgürleşemeyeceğinin tezini ortaya koyduğunu söyleyen Aso Kemalî, “Bu nedenle kadının özgürleşmesi, halkların toplumların kendi kaderini tayin etme mücadelesi kadar önemlidir” dedi.
Aso Kemalî’nin konuşmasının ardından Yazar Sean Michael Wilson ve Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nden Reimar Heider, sinevizyon üzerinden çizgi romanın fikir süreci, yazılma süreci ve neleri kapsadığını anlattı. Wilson ve Heider, Kürt Özgürlük Hareketine ilişkin metinleri incelediklerini ve bu metinleri inceleyip çeviriler yaptıkları sırada özellikle yeni nesillerin Kürt Özgürlük Hareketinin 1980’lerde nasıl başladığını bilmediklerini fark ettiklerini anlattı.
Reimer ve Sean, hareketin 1980'lerde nasıl başladığına dair bağlamı bilmeyen bir nesil olduğunu fark ettikleri anda bu çalışmayı başlattıklarını ifade ederek, “Hareket ile ilgili birçok metin, teorik bir şekilde ele alınıyor ve tarih, bağlam ve bireyleri yeterince incelenmiyor. Bu nedenle grafik roman, daha erişilebilir bir yaklaşıma ve tüm yaş gruplarına hitap eden bir ortama sahip” denildi.
‘AMAÇ ASLA UNUTULMAYACAK’
Yazar Sean Michael Wilson, sinevizyon üzerinden grafik romanın Reqa'daki bir konferansta kadınlara ücretsiz olarak dağıtıldığı ve Rojava'daki şehitlerin çocuklarına okunduğu görüntüleri dinleyenlere izletti. Bunu sadece dokunaklı değil, aynı zamanda hareketin tarihinin insanlar için erişilebilir olmasının ne kadar önemli olduğu konusunda göz açıcı olarak nitelendiren Wilson, “Böylece binlerce kişinin hayatını feda ettiği amaç asla unutulmayacak” dedi.
‘ABDULLAH ÖCALAN’I KORUYACAK BİR YARGI YOK’
Sunumların ardından Wilson ve Sean, Cambridge Üniversitesi öğrencilerinin sorularına yanıt verdi. Hararetli bir tartışmaların yaşandığı soru-cevap bölümünde, öğrencilerin çoğu Türk devletinin tamamen anti-demokratik davrandığını ve şu anda Abdullah Öcalan’ı koruyacak kadar demokratik ve adil bir yargı sistemine sahip olmadığına dikkat çekti. Bir başka öğrenci Türk devlet sisteminin sadece Kürtler ya da Ermeniler üzerinden mücadele edilmesi gereken bir sistem olmadığını ifade ederek, sistemin tüm farklı kimliklere karşı bir baskı ve şiddet mekanizması olduğuna dikkat çeki.
Uluslararası İnisiyatif’ten Reimer, İmralı soykırım sistemine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Reimer’ın Abdullah Öcalan'ın güneş ışığına, doğaya ve insan temasına erişimi olmaksızın nasıl beyaz işkenceye maruz bırakıldığını anlattığı bölüm ise dinleyenleri hem şok etti hem de duygusallaştırdı. Reimer, “Abdullah Öcalan duvarların üzerinden yükselen birkaç ağaç dalını ve yapraklarını, uzaktaki bir ağacı seyretmekten keyif alıyordu. Güvenlik görevlileri durumdan haberdar edilince ağaç kesildi” dedi. Tartışmalara katılan bazı akademisyen ve öğrenciler, İmralı Adası'ndaki tecridi bir savaş suçu olarak tanımlarken, Heskîf’in (Hasankeyf) yıkımının da bu işgalin bir parçası olduğunu hatırlattı.
Toplantının ardından Yazar Sean Michael Wilson, “Özgürlük Kazanacak-Çizgilerle Abdullah Öcalan’ın Hayatı” adlı çizgi romanı okuyucular için imzaladı. Kitap standına ilgi yoğun olurken, tartışmalar stantta da soru-cevap şeklinde sürdü.