Cenevre’de HDP ile dayanışma mitingi düzenlendi

Sosyalist Parti Federal Parlamento Milletvekili Stéfanie Prezioso çağrısıyla HDP yönelik siyasi soykırım saldırılarına karşı Cenevre'de düzenlenen mitingde, HDP ile dayanışma mesajı verildi.

AKP/MHP faşist rejiminin Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) yönelik siyasi soykırım saldırılarına karşı İsviçre'nin Cenevre kentinde bir miting düzenlendi.

Sosyalist Parti (SP) Federal Parlamento Milletvekili Stéfanie Prezioso çağrısıyla düzenlenen mitinge, İsviçreli ve uluslararası parlamenterlerin yanı sıra Kolombiya, İtalya, Fransa, İsviçre ve Tunus’un da içinde yer aldığı Birlikte Sol İttifak (Ensemble à Gauche) aktivistleri de katıldı. Plainpalais Meydanı'nda düzenlenen mitingde HDP bayrakları taşındı.

HDP adına konuşan siyasetçi Demir Çelik, 28’i rehin tutulan 108 HDP'linin yargılandığı Kobanê Davası'nın duruşmasının Ermeni halkına yönelik katliamın yıldönümüne denk getirilmesinin ve yine aynı günlerde Kürdistan'a yönelen topyekûn işgal saldırılarının tesadüfi olmadığına dikkat çekti. 

Bu saldırıların yeni olmadığını söyleyen Çelik, “1990'lı yıllardan bu yana Türk devlet faşizmi legal alanda Kürt halkının temsilcisi partilerini kapatarak iradeyi kırmayı amaçlamıştır. 30 yıldır devam eden bu faşizm Kürt halkının direnişi karşısında yenilmeye mahkum kalacaktır” şeklinde konuştu. Çelik sözlerini HDP ve Kürt halkıyla uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaparak sonlandırdı.

Çelik'in konuşmasının ardından SP Federal Parlementeri Carlo Sommaruga ile İsviçreli parlamenterler ve STK temsilcileri ise şunlara dikkat çekti:

“İsviçre hükümetinin Türk hükümetine diplomatik ve ekonomik yaptırım ve baskı uygulaması yönünde çalışma yürütülecektir. Kürt halkının demokrasi mücadelesine koşulsuz desteğimizi sürdüreceğiz. Yine bu amaçla böyle sınırlı mitingler dışında uluslararası kamuoyu oluşturulması bakımından HDP'nin ve Kürt halkının mücadelesini görünür kılınması yönünde sivil itaatsizlikler dahil her türlü eylemselliklerle dayanışmamızı sürdüreceğiz." 

SP ve Ensemble à Gauche ise ulusal ve yerel milletvekilleri ile İsviçre Federal Parlamentosu’na Türk devletine baskı uygulaması konusunda çalışmalarını devam ettireceğiz. Hali hazırda aralarında 32 Milletvekilinin imzacısı olduğu yazılı bir beyanname ile %11 oy almış HDP üzerindeki baskıların sonlandırılması için meclise önerge verilecektir. Bizler bu bildirinin devamlılığı ve İsviçre Parlamentosu'nda taleplerimizin karşılanması için çalışmalarımızı bu yönlü sürdüreceğiz."

Konuşmanın ardından parlamenterler ve STK üyeleri, HDP'ye gönderilmek üzere toplu bir şekilde fotoğraf çektirdi.