Cenevre'de kimyasal protestosu

Dünya Barış Günü vesilesiyle BM önüne yürüyen Kürtler ve dostları, İsviçre’nin Türk devletine silah satmayı durdurarak ve ilişkilerini askıya alarak barışa katkıda bulunabileceğini vurguladı.

21 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Birleşmiş Milletler (BM) önüne bir yürüyüş düzenleyerek Türk devletinin Kürdistan'a yönelik kimyasal gaz saldırılarına dikkat çekti. 

Chanpoulette alanında bir araya gelen kitle, "Kürdistan'a barış, kimyasal silahlara son" şiarıyla bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş öncesi Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mülkiye Aşırbaev, bir konuşma yaptı.

İran “ahlak polisleri” tarafından katledilen Jîna Emînî'yi anarak konuşmasına başlayan Aşırbaev, "Biz kadın ve çocukların katledilmediği bir dünyada sadece barışı kutlamak için bir araya gelmek istiyoruz. Bu taleplerimizi haykırmak için buradayız." diye konuştu.

Aşerbaev'in ardından  Ensemble à Gauche partisinden Cenevre Kanton Milletvekili Jean Burgermaster, Kürt sorununun uluslararası bir sorun olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Türkiye’nin kirli savaşını ve kimyasal saldırılarını şiddetle kınıyorum. İsviçre Türk devletine silah satmayı durdurarak ve ilişkilerini askıya alarak sorunun çözümüne katkı sunabilir."

PKK'nin terör listesinden çıkarılması gerektiğini de dile getiren Bourgemaster'ın konuşması sonrası BM önüne doğru yürüyüşe geçildi ve burada miting yapıldı.

Mitingde konuşan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş, konu Kürt halkının, Kürdistan'ın ve Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğü olduğunda Avrupa ülkelerinin sessizliğe büründüğünü ifade ederek, "Biz bu durumu asla kabul etmiyoruz. 24 yıldır zindanda hücrede tutulan Önderliğimizi özgürlüğe kavuşturana kadar 'özgür Kürdistan özgür Önderlik” şiarıyla eylemlerimize devam edeceğiz. Kürtler irade sahibidir. Kürtler Önderlik sahibidir ve sahipsiz değildir. Bunu bütün dünyaya bir kez daha hatırlatıyoruz" dedi.

Kardaş'ın konuşması sonrası eylem sloganlarla sonlandırıldı.