Cenevre’deki oturma eyleminde Kemal Pir anıldı

Cenevre'deki oturma eyleminde PKK'nin öncü kadrolarından Kemal Pir anılırken, KDP’nin Türk devleti ile işbirliğine tepki gösterildi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle her çarşamba oturma eylemi düzenleniyor.

Oturma eylemi 25 Ocak 2021'den bu yana devam ediyor. Bu hafta 7 Eylül 1982'de Amed zindanında şehit düşen PKK'nin öncü kadrolarından Kemal Pir anılırken, eylemde yapılan konuşmalarda "Kürt halkı var olduğu sürece ihanete, işgale ve katliamlara karşı özgür Önderlikten ve Özgür Kürdistan'dan vazgeçmeyeceğiz" denildi.

Kemal Pir başta olamak üzere 21 Haziran 2022 günü Medya Savunma Alanları’nda işgalci Türk ordusunun saldırısı sonucu şehit düştükleri açıklanan gerillalar Kayhan Kartal (Kemal Pîr) ile Ökkeş Deveri (Kendal Pirsûs) şahsında saygı duruşunda bulunuldu.

Eylemde bir konuşma yapan Cenevre Kürt Halk Meclisi'nden Erdal Atasoy, şehitleri anarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu dönem Kürt halkı için final yılı olacaktır. Gerillanın direnişi karşısında kan kaybeden işgalci Türk devleti ihanetçi güçlerle bugün ortaklaşarak tüm gücüyle özgürlük alanlarımıza saldırıyor. Bu saldırılara karşı arkasına Kürt halkının desteğini alan gerillalarımız bugün bu saldıra karşı  muhteşem bir direniş sergiliyor.

KDP bir ailenin çıkarları uğruna kendi halkına ihanet etmiştir. Bugün arkadaşlarımızı esir tutup Türk devletiyle anlaşmaya gidibiliyor. Biz buradan tekrar ediyoruz KDP bu ihanet çizgisinden bir an önce vazgeçmeli ve Kürt halkının çocuklarının kanına girmemelidir."

'ANNELERE BARBARLIK YAPILIYOR'

Atasoy'un ardından söz alan diğer Eşbaşkan Mülkiye Aşırbaev eylemcilere seslenerek yaptığı konuşmasında Türk devletinin soykırım saldırılarında sınır tanımayarak savaş suçlarına yenilerini eklediğini söyledi.

Hiçbir savaş hukukunda cenazelerin poşet ve karton kutularda teslim edilmediğine dikkat çeken Aşırbaev, "Dünyanın hiçbir yerinde bir anneye bir babaya çocuğunun kemiklerini bir poşet içinde verildiğini göremezsiniz, bu barbarlıtır. Bu barbarlığa karşı bizler özgür Önderlik, özgür Kürdistan demekten vazgeçmeyeceğiz.

KDP bugün bütün bu yaşananları  görmesine rağmen bugün bizim çocuklarımızı Türk devletiyle anlaşarak onlara teslim ediyor. Evet Kürtçe konuşuyorlar ama bunlar Kürte düşmandırlarda. Bu düşmanlığı ihanet ederek açığa çıkaran KDP utanmadan bir halkın kazanımlarını sadece bir ailenin çıkarları uğruna feda etmektedirler. Bizler bu ihanete karşı 'Bimre Îxanet, Biji Serok Apo, Bijî Gerîla' diyerek haykırmayı sürdüreceğiz."

Yapılan konuşmaların ardından Kürdistanlılar uzun süre slogan atarak oturma eylemine devam etti.