GÖRÜNTÜLÜ

Cenevre eylemi 44'üncü ayında Uzun Yürüyüş’e çağrı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Cenevre’de gerçekleştirilen eylemin 44’üncü ayında tecrit ve işgal saldırıları teşhir edilirken, Kürt gençlik hareketleri öncülüğünde 31 Ağustos’ta Lozan’da düzenlenecek eyleme katılım çağrısı yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talebiyle Kurdistanlıların 25 Ocak 2021'den bu yana her çarşamba Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde sürdürdüğü oturma eylemi 44'üncü ayına girdi.

Her zaman olduğu gibi Nations Meydanı'nda bir araya gelen kitle, 23 Ağustos günü Silêmanî’de Türk devletinin SİHA saldırısında katledilen gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn şahsında bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Cenevre Eylem Komitesi adına Veysel Dalkılıç, katledilen gazetecileri anarak, Türk devletinin Kürt halkına karşı her türden kirli savaşı sürdürmekten geri durmadığını söyledi.  

Dalkılıç, şöyle devam etti: "Türk devlet faşizmi çocuğa, yaşlıya, kadına ve doğaya düşman. Gazetecilerin katledilmesi de tesadüfi değildir. Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn, Başûre Kurdistan'da Türk devletinin kirli yüzünü teşhir ediyordu ve bu yüzden hedef alındılar. Bir kez daha Türk devletini ve onunla iş tutan KDP'yi kınıyoruz."

Dalkılıç'ın ardından yıllarca Maxmur'da yaşadıktan sonra Barış Grubu'nda yer alan ve Türk devletinin baskı ve tehditlerinden dolayı İsviçre'ye iltica eden Nurettin Turgut söz aldı.

44 aydır BM önünde Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için oturma eylemi düzenlediklerini hatırlatan Turgut, Başûrê Kurdistan'da yaşananlara dikkati çekti. Barzani ailesinin tarih boyunca kendi halkına ihanet ederek varlığını sürdürdüğünü söyleyen Turgut, "Kürt halkına karşı ihanet içinde olanlar hiçbir başarı elde edemeyecek ve tarihe kara leke olarak geçeceklerdir" dedi.

Turgut, başta İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve BM olmak üzere uluslararası kurumlara İmralı tecridine karşı sorumluluğunu getirme çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Eylemde Tevgera Ciwan ên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) öncülüğünde 31 Ağustos'ta Lozan'dan Cenevre'ye yapılacak Uzun Yürüyüş'e katılım çağrısı da yapıldı.

Gençlik hareketleri adına söz alan Yekbun Güneş, faşist Türk devletinin yaklaşık 42 aydır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında şahsında Kürt halkını ve Kurdistan’ı izole etme çabasında olduğuna işaret ederek, “Hiçbir şekilde Önderliğimizden haber alamıyoruz. İşgalci Türk devletinin Önder Apo’yu halkından ve onun direnişinden koparma çabası muhakkak mücadelemizle son bulacaktır” dedi ve mevcut verilen mücadelenin kutsal olduğunu ancak yetersiz olduğunu aktardı. Yekbun Güneş, “Bütün Kürt gençleri her alanı bir direniş alanına çevirmeli ve her alanda direniş meşalesi yakmalıdır. Dolayısıyla 31 Ağustos’ta Lozan’dan başlayıp Cenevre’de BM önünde son bulacak yürüyüşün yanısıra 15 Eylül’de Almanya’da  “Önder Apo’ya özgürlük Kürt Sorununa demokratik çözüm” hamlesi kapsamında yapılacak 5 günlük uzun yürüyüşe bütün Kurdistan’lı gençler ve dostları katılmalı ve bu yürüyüşlerin Önderliğimizin özgürlüğü için olduğunu unutmayarak örgütlenmelidir” dedi. 

Konuşmalar ardından oturma eylemine geçildi. Eylem, saat 17.00'a kadar devam etti.