Cenevre ve Aarau'da şehitler anıldı

Kürt halkının özgürlük mücadelesinde çeşitli dönemlerinde şehit düşenler İsviçre'nin Cenevre ve Aarau kentlerinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

CENEVRE

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) gerçekleştirilen anma 4 Ekim günü Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Akademisi Üyesi Nagihan Akarsel, 26 Eylül’de Mersin’de fedai eylem düzenleyen Sara Tolhildan (Dilara Ürper) ve Rûken Zelal (Emel Feremez), 19 Eylül'de Gever'de şehit düşen Evîn Rêber Andok (Rojda Şık) ile 12 Ağustos'ta Metîna'da şehit düşen Çekdar Canfeda Med (Enver Çelik) şahsında düzenlendi.

Nagihan Akarsel ve Rojda Şık'ın aile ve yakınlarının  hazır olduğu anma Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı.

İsviçre Şehit Aileleri Derneği (KOMAV) temsilcisi Rıza Çetinkaya tarafından yapılan konuşmada Kürdistan özgürlük şehitlerinin Kürt halkının özgürleştirlmesi mücadeledeki önemine vurgu yapıldı.

KCDK-E adına anmada konuşan Welat Bagok, Apocu ruh ile PKK'lileşmenin çıkış noktası olan Haki Karer'in şehadetinin bugün mücadeleyi yenilmez bir güç haline getirdiğine vurgu yaparak "PKK bir şehitler partisidir. Kurulduğunda da bu böyleydi. Bugün de böyle yarında böyle olacak. Önder Apo, Kürdistan ve Kürt halkı özgür kalana dek mücadelemiz sürecek. Şehitlerimizin anılarına bağlılığın gereği şehitlerimizin özgür Önderlik, özgür Kürdistan için mücadelelerine onların bıraktığı yerden devam edeceğiz." diye konuştu.

KÜRT TOPRAĞI SAHİPSİZ DEĞİLDİR

Anmada Şık ailesi adına bir konuşma yapan siyasetçi Ali Şimşek ise Kürdistan'ın 4 parçaya bölündüğü Lozan antlaşmasıyla Kürtlerin topraklarının peşkeş çekilerek işgal edildiğini söyledi.

100 yıllık işgale karşı ortaya çıkan mücadeleyle Kürt halkının kazanımlarının bugün elinden alınmak istediğini söyleyen Şimşek sözlerine şöyle devam etti: 

"Kürdistan'ın 4 parçasında emperyalist devletler eliyle kimyasal kullanılarak ve tüm teknolojik silahlarla  gerçekleştirlen işgale karşı bir mücadele yürütülmekte. Bugün Rojhelat'ta yükselen serhildan dalgası  'Jin, Jiyan, Azadi' sloganları altında tüm dünya halkları tarafından sahiplenilmiştir. 4 parça Kürdistan'da Kürt halkının sürdürdüğü bu serhildanlar Kürt ulusal birliğinin sağlanması temelinde Kürdistan'ın  sahipsiz olmadığını ve Kürt halkının kendi toprağına sahip çıktığını göstermiştir."

Nagehan Akarsel'in yakınlarının da söz alarak birer konuşma yaptığı anma şehitler için hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından "Şehid Namırın' sloganlarıyla sonlandırıldı.

AARAU’DA ÇEKDAR CANFEDA MED ANILDI

24 Eylül 2022 yılında Metina’da şehid düşen Çekdar Canfeda Med (Enver Çelik), Şevin Çekdar (Şeyda Eren),  Arîn Armanc ( Mizgin Eren) ile Suphi Torhildan (Yılmaz Beşaltı) için Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwanên Têkoşer (TêkoJIN) öncülüğünde İsviçre’nin Aarau kentindeki Kürt Kültür derneğinde bir anma etkinliği gerçekleştirildi. 

Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) öncülüğünde yapılan anma şehidler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Anmada ilk konuşmayı İsviçre Şehid Aile Kurumu (KOMAV) adına Mehmet Göksungur yaptı. Göksungur yaptığı açıklamada “Şehidler bizim onurumuzdur. Şehidlerin ardından konuşmak kolayla değildir. Onlar halkı için, Kürdistan için canlarını verdiler. Şehidlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi. Göksungur “Ben gerillayım” şiirini okudu. 

Anmaya Çekdar Canfeda babasının yolladığı mektup okudu. Çekdar için yazılan şiir okundu. Mücadele arkadaşı Enes Eser, Çekdar Canfeda’nın yaşamı ve mücadelesini anlattı. Eser, Çekdar Canfeda’yı İstanbul’a geldiğinde beri tanıdığını belirterek “ İstanbul’a geldiğinden beri tanıyorum. Her zaman mücadelenin içinde oldu. Her zaman öncülük yaptı. Avrupa’ya geldi ama her zaman dağlara özlemi vardı. O da yönünü özgür dağlara verdi” dedi.

Anmada son olarak TCŞ aktivisti Doğa Serhildan bir konuşma yaptı. Serhildan konuşmasında Çekdar Canfeda’nın emekçi yönüne dikkati çekerek “ Çekdar Canfeda küçük yaşta mücadele ile tanıştı. Amcasını Ferat Botan’ın şahadeti onun üzerinde  ciddi etki yapmıştı. Avrupa’ya geldi ama mücadeleye yaklaşımı hep oldu. Sistem, gençleri mücadelede uzaklaştırmak için elinde geleni yapıyor. Ancak Çekdar Canfeda, sistemin bütün kirliliğine rağmen mücadelede kopmadı ve özgürlük dağlarına gitti. Şehidlerimize sözümüz mücadeleyi yükseltmek olmalıdır” dedi. 

Anma, Çekdar Canfeda için hazırlanan sinevizyon gösterilmesinden sonra “Şehid Namirin” “Biji Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla sonlandırıldı