GÖRÜNTÜLÜ

CGT Sözcüsü Arnaiz: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için çalışacağız

İspanya’nın en büyük sendikalarından CGT sözcülerinden Carmen Arnaiz, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve siyasal bir çözüm için çalışacağız" dedi.

İSPANYA'DA PANEL

Küresel olarak süren ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm’ hamlesi kapsamında İspanya’nın en güçlü işçi sendika konfederasyonlarından CGT (Confderacion del Trabajo) tarafından “Kürt sorunu ve politik çözüm başlıklı” bir panel düzenlendi.  İspanya'nın başkenti Madrid’de bulunan CGT binasında yapılan panele Kongra-Star Avrupa Temsilcisi Ronash Shexo, panelist olarak katıldı. Sendikacıların ve üyelerinin yoğun katılım gösterdiği etkinlikte, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve hamle afişleri asıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan CGT Madrid Temsilcisi Cecu, Kürdistan’ın tarihsel ve siyasal yönünü anlattı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bir ada hapishanesinde ve 25 yıldır tecrit altında tutulduğunu anlatan Cecu, küresel çapta yürütülen ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük’ hamlesi kapsamında toplantıyı organize ettiklerini ve sonuç elde edilmesinde herkesin katılımının önemine değindi. Cecu, "Biz Abdullah Öcalan’ın fikirlerini tartışma  ortamlarını oluşturarak yaymaya hazırız” derken, Demokratik Konfederalizm perspektifinin halklara ilham olduğunun altını çizdi.  

Ardından Kongra-Star Avrupa Temsilcisi Ronash Shexo, Demokratik Ulus paradigması çerçevesinde Rojava’daki kadın özgürlükçü, ekolojik, komünal ve eşitlikçi sistem ile bilgiler verdi. Rojava’da inşa edilen sistemin iktidar ve ulus devlet eleştirisi üzerinden geliştiğini kaydeden Ronash Shexo, devlet ve iktidarların demokratik değerleri alaşağı ettiğini ve buna karşı alternatif bir sistem inşa ettiklerini aktardı.

'ROJAVA’DA ABDULLAH ÖCALAN’IN FİKİRLERİ İNŞA EDİLDİ'

Ulus-devletlerin merkezi ve hiyerarşik olarak örgütlendiğini fakat Rojava’da yaşam demokratik ulus paradigmasının komünler ve meclisler ile alttan üste doğru örgütlendiğine dikkat çekti. Ulus-devlet anlayışını reddettiklerini ve radikal demokrasiyi inşa ettiklerini belirten Ronash Shexo, ‘kadın devrimi’ olarak da nitelendirilen Rojava devriminin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm paradigmasının yaşama geçirilmesi ile gerçekleştiğinin altını çizdi.

'HALKLARA ÖZGÜRLÜĞÜ ABDULLAH ÖCALAN GETİRİR'

Rojava’da sosyal, siyasal, kültürel tüm alanlarda kadınların katılımı ile yapıların oluştuğunu anlatan Ronash Shexo, Kongra-Star’ın tüm dünya kadınlarına halklarına örnek bir kadın örgütü olduğunu ifade etti. Türk devletinin ve çetelerin Rojava’ya yönelik saldırılarını da aktaran Ronash Shexo, bu saldırıların Kürt halkına yönelik soykırım politikalarının bir parçası olduğuna dikkat çekti. Ronash Shexo, Türk devletinin Rojava’ya dönük saldırılarının bir diğer nedeninin de kadın devrimi  olduğunu ekledi. Ronash Shexo, Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının barış ve özgürlüğü açısından Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğünün elzem olduğunu vurgulayarak, eşitlik, özgürlük ve radikal demokrasiden yana olan dünyadaki tüm güçlerin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük Hamlesi'ni sahiplenmeye çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘demokratik konfederalizm’ paradigmasının ekoloji, emek, hukuk, kadın ve ekonomi gibi başlıklarında tartışmalar yürütüldü, katılımcılar, Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin kendilerine ilham verdiğini kaydetti.

'SONUÇ ALMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'

Panelde söz alan Genel Sendikalar Konfederasyonu (CGT) sözcülerinden ve Sosyal Faaliyetler Sekreteri Carmen Arnaiz, hamlenin başlangıcından bugüne dek Kürt halkının yanında olduklarını ve kampanyanın bir parçası olduklarını söyledi. Küresel kampanyanın önemine vurgu yapan Carmen Arnaiz, “CPT’ye mektup gönderdik. Yürüyüşlere katıldık. Hâlâ bugun kurumların hareket etmediğini görüyoruz.  Biz hamlenin başarısı için ‘Daha neler yapabiliriz?’ sorusu üzerinden bir tartışma yürütüyoruz. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için ve siyasal bir çözüm için daha farklı olarak neler yapacağımızı tartışıyoruz.  Biz Abdullah Öcalan’ın fikirlerini tartışma zeminlerini daha geniş ortamlara yaymanın önemine inanıyoruz. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, siyasal bir çözüm ve kampanyanın sonuç alıcı olması için çalışacağız" dedi.

Panelin ardından küresel hamleyi selamlamak amacıyla Abdullah Öcalan fotoğrafları taşındı.