Depremin 40’ıncı günü için Basel'de anma
Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için 40’ıncı gün vesilesiyle Basel’de anma etkinliği düzenlendi.
Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için 40’ıncı gün vesilesiyle Basel’de anma etkinliği düzenlendi.
6 Şubat'ta Mereş merkezli gerçekleşen ve on binlerce can kaybının yaşandığı depremlerin 40'ıncı günü vesilesiyle yaşamını yitirenler İsviçre'nin Basel kentinde anıldı.
Basel ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi'nde (BAKM) Pir Mustafa Mısırlı ve Zakir Ali Matur tarafından yönetilen anmaya, İsviçre Sosyalist Parti Milletvekili Mustafa Atıcı ve bölge halklarından yakınlarını yitiren çok sayıda kişi katıldı.
ALEVİSİZLEŞTİRME OPERASYONU YÜRÜTÜLÜYOR
Deprem sonrası yaşanan politikaları, hukuksuzluğu unutturmak ve yaşamını yitirenlerin anılarını hatırlamak adına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Anmada ilk olarak söz alan BAKM yöneticisi İsmail Ateş depremin yaşandığı bölgeye yönelik depremin ilk gününden bu yana bilinçli bir şekilde Alevisizleştirme politikalarının yürürlüğe konulduğunu söyledi. Ateş, “Bölgede bir operasyon yürütülüyor. Bilinçli olarak bölge halklarını oradan uzaklaştırma gibi mevcut iktidarın böyle bir görevi var. İlk günden bu yana yardımların hala ulaşmadığı bölgeler ve köyler var, yardımlar gitmiyor yada giden yardımlar mevcut iktidar tarafından engelleniyor. Biz bu politikalar karşısında yine çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hatayların Hatay'dan bölge halklarının Adıyaman, Elbistan, Pazarcık Maraş,
Kilis, Diyarbakır, Urfa, Osmaniye’den uzaklaştırılarak başkalarının yerleştirilmesine asla izin vermeyeceğiz. Buralar bizim kendi topraklarımız yitirilen her can bizim kendi canımızdır” diye konuştu.
Ardından söz alan Seyit Erdoğan ise Alevi kurumları olarak oluşturulan kriz masalarıyla bölgeye yapılan yardımlara değindi. Erdoğan, kriz komitelerinden insanların gerek İsviçre gerek Avrupa'nın farklı ülkelerinde bölgeye yardım amaçlı gittiklerini söyledi.
BM’NİN RAKAMI 101 MİLYAR DOLAR
Anmaya katılan Sosyalist Parti (SP) İsviçre Federal Parlamento Milletvekili Mustafa Atıcı da “Bbölgenin bir insanı olarak yaşanan ağır ve yıkıcı deprem bize örgütlü hareket etmenin önemini bir kez daha gösterdi” diye konuştu. İsviçre devleti tarafından yapılan ve yapılacak olan yardımları aktaran Atıcı, savaş ve afet gibi acil durumlarda bölgelere yapılacak olan yardımların belirlendiği Lugano Antlaşması'nı hatırlatarak, “Önümüzdeki Perşembe günü Türkiye'ye depremden sonra nasıl yardım yapılabileceği gündemiyle Birleşmiş Milletler'de (BM) bir koordinasyon toplantısı yapılacak. BM'nin hazırlamış olduğu rakam 101 milyar dolar. Hangi ülkenin ve dünya bankasının ne kadar yardımda bulunacağının tartışılacağı bu toplantıda Lugano Antlaşması'nın gerekliliğinin yerine getirilip getirilmediğinin takipçisi olacağız” ifadelerinde bulundu.
Bu konuda İsviçre Federal Parlamentosu’na bir önerge verdiğini söyleyen Atıcı, “Doğal afetlerde ve savaş durumlarında yardımların içeriğinin nasıl şekilleneceği ve nasıl dağıtılacağına ilişkin Lugano Antlaşması'nın var olan kesin yükümlülükleri söz konusu. Lugano Antlaşması din, dil, ırk ayrımı olmadan bu yardımların yerine ulaştırılmasını öngörüyor. Biz gidecek yardımların belirlenmesi ve yardımların yerine ulaşıp ulaşmadığının takipçisi olacağız' dedi.
Atıcı'nın konuşmasının ardından Pir Mustafa Mısırlı ve Zakir Ali Matur tarafından Gulbang verildi. Anma lokmaların pay edilmesiyle sonlandırıldı.