Dersim'in Ovacık ilçesi Mercan Dağları’nda 5 Aralık günü Türk ordusuyla HPG gerillaları arasında çıkan çatışmada şehit düştüğü açıklanan Munzur Dersîm (Cihan Söylemez), Veroz Munzur (Çağla Yeleser), Nûda Karker (Güler Karaer), Baz Colemêrg (Nevzat Demir), Jînda Gabar (Mihriban Ata), Rojîn Xweza (Hasret Ülger), Şervan Partizan (Nimet Arşimet), Azad Wan (Akif Bedir) için anma etkinliği düzenlendi.
Araau Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde şehit Baz Colemêrg'in aile ve yakınlarının katılımıyla düzenlenen anmaya yüzlerce Kürdistanlı katıldı.
Baz Colemêrg'in ailesi tarafından taziyelerin kabul edildiği anma, 8 gerilla şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Aarau Kürt Toplum Merkezi ve Rojbîn Kadın Meclisleri adına yapılan konuşmaların ardından İsviçre Şehit Aile Kurumu (KOMAV) adına Mehmet Göksungur bir konuşma yaptı. Göksungur, şehitleri anarak başladığı konuşmasında bugün Medya Savunma Alanları'nda, yine cezaevlerinde Garibe Gezer şahsında devlet şiddetiyle katledildiği açıkça ortada olan şehitlerin mücadele mirasına sahip çıkacaklarını söyledi.
Göksungur, Türk devletinin Kürt'ün ölüsüne bile tahammülü olmadığına dikkat çekerek, gerilla mezarlarını hedef gözeterek saldırmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Göksungur, KOMAW olarak önümüzdeki günlerde Avrupa'nın birçok merkezinde Türk devletinin gerilla mezarlıklarına saldırılarının protesto edilmesi ve uluslararası platformlarda teşhir edilmesi için bir kampanyanın startının verileceğini de duyurdu.
Anmaya ülkeden görüntülü katılan Baz Colemêrg'in annesi Dayîka Meryem'in konuşması, salonda duygusal anların yaşanmasına sebep oldu.
Baz Colemêrg'in babası ve kardeşinin de bu mücadele uğrunda şehit düştüğünü söyleyen Dayîka Meryem, “Aile olarak biz yurtsever bir gelenekten geliyoruz. Mücadelenin başlangıcından bu yana çok ağır bedeller ödedik ve hala ödemeye hazır olduğumuzu da söylüyorum. Önder Apo ve Kürdistan özgürleşene kadar bu mücadeleyi sahipleneceğimizin sözünü de buradan veriyorum" diye konuştu.
Kürt Özgürlük Hareketi adına söz alan Adil Heval ise Dayîka Meyem'in konuşmasının ardından zorlanarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:
'Bizlere düşen görev şu saatten sonra düşmanın dayatmak istediği soykırım saldırılarına karşı Dayîka Meryem gibi analarımızın Apocu bir ruhla mücadeleyi sahiplendiği gibi mücadeleyi sahiplenmek olacaktır. Kürdistanlılar olarak bulunduğunuz her yerde gerekirse tek bir kişi bile kalsak da örgütlülüğümüzü sağlayarak mücadeleye sıkı sıkıya sarılarak, "Dem dema azadiyê ye" hamlesini zaferle sonuçlandıracağız. Bu bizim Dayîka Meryem'e ve tüm şehitlerimize olan sözümüzdür.'
Şehit yakınlarının da söz alarak duygularını dile getirdiği anma, şehitlerin kendi anlatımlarıyla mücadele yaşamlarından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardından "Şehîd naminin" sloganlarıyla sonlandırıldı.