Direniş mekanı Hambacher ormanında Newroz kutlaması

Kürtler ve enternasyonalist güçler Almanya’da 9 yıldır ekolojistler tarafından korunan Hambacher ormanında Newroz’u kutladı.

Almanya’da yaşayan Kürdistanlılar Newroz etkinliklerini sürdürüyor. 20 Mart Cumartesi günü onlarca kurum ve siyasi oluşumun organizesiyle Düsseldorf’ta yapılmak istenen Newroz yürüyüşü ve mitingi Alman devleti tarafından izin verilmesine rağmen son dakikada salgın ileri sürülerek yasaklanmıştı. Kürdistanlılar ve dostları 21 Mart günü farklı bir etkinlikle Newroz’u kutladı. Ekolojistlerin 9 yıldır direnişi sürdürdüğü Düren kentine yakın Hambacher ormanında Newroz ateşi yakıldı, Newroz halayına duruldu. 

Saat 15.00’te başlayan etkinlikte ilk olarak Newroz ateşi yakıldı. Daha sonra Almanca bir konuşma yapılarak Newroz’un tarihçesi anlatıldı, bugün direniş mücadelesi veren tüm halklar ve alternatif gruplar açısından önemine değinildi. 

Ardından TEV-ÇAND üyesi sanatçılar Serhad Med ve Sipan Xelat sahne aldı. Kürdistanlılar ve dostları Newroz parçalarıyla, Newroz ateşi etrafında halaylar çekti. “Bijî Newroz”, “Bijî berxwedana Gare”, “Bijî berxwedana zindana” sloganları atıldı. 

Bu ormanın Almanya’daki çevreciler tarafından özel bir yeri var çünkü; Almanya’nın Köln ve Aachen kentleri arasında bulunan 12 bin yıllık Hambach Ormanı’nda kalan son ağaçlık bölge yok edilmeyle karşı karşıya. Ormanlık alanda enerji devi RWE linyit madenini genişletmek istiyor. Çevreci aktivistlerin direnişi sonucu maden ocağının yapımı durdurulurken, 2030’a kadar ormanlık alanın tamamen RWE’ye teslim edilmesi planlanıyor.

Şu ana kadar yüzde 90'ı yok edilen ormanın geri kalan kısmının kurtarılması, özellikle de kalan son ağaç evlerinin korunması için aktivistlerin direnişi sürüyor. Alman polisi 2018 yılının Ekim ayında ağaç evleri zorla yıkmıştı.