GÖRÜNTÜLÜ

Dört özgürlük şehidi için Lozan’da anma

Farklı tarihlerde şehit düşen Kurdistan özgürlük savaşçıları için Lozan'da anma düzenlendi. KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı üyesi Musa Farısoğulları, “şehitlerimiz Önder Apo'nun 'bedel verilmeden özgürlük kazanılmaz' sözünün kahramanlarıdır" dedi.

İsviçre’nin Lozan kentinde 16 Eylül 1991'de Çewlîg’de şehit düşen İbrahim Halil Atlı (Şinasi), 22 Eylül 2016'da Zagros'ta şehit düşen Ummu Cihat Atlı (Rewşen Amed), 2 Eylül 2023'te Rojava'da şehit düşen Zülfiye Binbir (Roşna Egîd) ile 1 Eylül 2020'de Medya Savunma Alanları'nda şehit düşen Berivan Önal (Ararat Zerzan) için anma etkinliği düzenlendi.

Lozan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK-Ln) gerçekleştirilen anmaya çok sayıda Kurdistanlı, Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) temsilcileri, KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı üyesi Musa Farısoğulları katıldı.

CDK-Ln Şehit Aile Komisyonu Sözcüsü Welat Erbey, anması yapılan şehitlerin isimlerini tek tek sayarak mücadelelerine ilişkin kısa bilgilendirmede bulundu.

KOMAW Temsilcisi Mustafa Karahan ise şehit ailelerinee başsağlığı diledi. Şehitlerin halkının özgürlüğü için yaşamlarını feda ettiklerini belirten Karahan, 23 Ağustos günü Silêmani kentinde gerçekleştirilen SİHA saldırısında katledilen gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn’i, 6 Haziran günü Medya Savunma Alanları'nda şehit düştüğü açıklanan HPG Komuta Üyesi Ali Dinçer’i (Orhan Cihat Bingöl) ve 19 Ağustos günü Qamişlo'da şehit düşen Tekîn Goyî’i (İsmet Ünver) andı.

Şehit yakınları ise şehitlerin anılarına bağlılığın mücadeleyi yükseltmekten geçtiğini söyledi.

Musa Farısoğulları ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın "Bedel verilmeden özgürlük kazanılmaz" şeklindeki ifadesini hatırlatarak, Kürdistan dağlarında Kürt halkının çocuklarının bu bedeli ödediğini kaydetti. Farısoğulları, Kurdistan devrimine 30 yılı aşkın bir süre emek veren ve geçtiğimiz günlerde şehit düşen Tekîn Goyî ile Orhan Cihat Bingöl'ü anarak, “Tüm şehitlerimiz Önder Apo'nun 'Bedel verilmeden özgürlük kazanılmaz' sözünün kahramanlarıdır" ifadelerini kullandı.

Yaşanan şehadetlerin KDP yönetiminin işgal güçleriyle olan ortaklığından kaynakladığına dikkat çeken Farısoğulları, “Kürt halkı olarak bu ihanete karşı tutum almak bizler için zorunluluktur. Kalbimize saplanan bu hançeri söküp atmak zorundayız. Bu da ancak Kürt ulusal birliğinin sağlanmasıyla mümkün olacaktır" diye konuştu.

Kürt halkının dostlarının 10 Ekim 2023'te 74 merkezde startını verdiği "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm" hamlesinin de 1'inci yılına gireceğini hatırlatan Farısoğulları, “"Bugün Türk devleti ve onun güdümündeki çeteler en ahlaksız yöntemlerle Kürt soykırımını gerçekleştirmek istiyor. Bu kirli politikalar karşısında Kürt halkının dostlarının başlattığı hamle yeni bir aşamaya girmiştir. Bu hamleyi başarıya ulaştırmak bizim sorumluluğumuzdadır. İkinci aşamasında sürdürülen bu hamleyi gerçek anlamda sahiplendiğimiz gün Önderliğimizi, halkımızı ve kendi topraklarımızı özgürleştirdiğimiz gün olacaktır. Tüm halkımızı hamleyi sahiplenmeye çağırıyoruz."

Anma, sinevizyon gösterimi ardından "Şehîd Namirin" sloganlarıyla sonlandırıldı.