Ecevit Piroğlu için 3. kez iade kararı

Ecevit Piroğlu’nu “iade” kararı, üçüncü kez yerel mahkeme tarafından duruşmasız karara bağlandı. Piroğlu’nu ziyaret eden AP Meclisi üyesi Andrej Hunko, Avrupa-Sırbistan diplomatik kurumlarında yaşanan bu hak ihlalini gündeme taşıyacaklarını söyledi.

Türkiye’nin iadesini istediği için Sırbistan’da 25 Haziran 2021 günü gözaltına alınarak tutuklanan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu’nun iade dosyasında yeni gelişmeler yaşandı.

Temyiz mahkemesi tarafından iki kez bozulan yerel mahkemenin “iade” kararı üçüncü kez yerel mahkeme tarafından duruşmasız karara bağlandı. Yerel mahkeme üçüncü kez verdiği kararda ısrar ederek yeniden Ecevit Piroğlu’nun iade edilmesi yönünde hükmünü açıkladı. Piroğlu’nun avukatları dosyayı yeniden temyize taşıyacak.

Kısa bir süre serbest bırakılan ve ardından bir polis kumpası ile yeniden tutuklanan Ecevit Piroğlu’nun tutuklu olduğu dosyanın 7 Nisan’da görülecek duruşması ise mahkeme tarafından teknik nedenler ileri sürülerek, 13 Nisan’a ertelendi.

‘BERAAT KARARI BEKLİYORUM’

Avrupa Parlamenter Meclisi üyesi Andrej Hunko, Ecevit Piroğlu’nu tutsak edildiği hapishanede ziyaret etti. Almanya Federal Meclisi üyesi, Avrupa Solu’nun parlamento grubu başkan yardımcısı Andrej Hunko, hapishane ziyareti sonrası ANF’ye konuştu.

Ecevit Piroğlu ile yaklaşık bir saat boyunca bölme olmadan konuşabildiğini aktaran Hunko, fiziksel ve ruhsal durumunun normal ancak cezaevi koşullarının sorunlu olduğunu söyledi. Hunko, “Yaklaşık 10 metrekarelik bir hücreyi günde 22 saat boyunca siyasi olmayan diğer dört mahkumla paylaşmak zorunda. Birbirleriyle iletişim kuramıyorlar çünkü onlar sadece Sırpça konuşuyor, o ise konuşamıyor. Günde iki saatliğine hücreden çıkabiliyorlar” dedi.

Ecevit Piroğlu davası ile ilgilenen BM İşkenceye Karşı Komite’nin ihtiyati tedbir kararı ile iade edilmemesine karar verdiğini hatırlatan Parlamenter, “(Piroğlu) Sırbistan yasalarına göre bile bir yıldan fazla tutuklu kalamaz. Bu nedenle, belge sahteciliği iddiasıyla ikinci bir dava kurgulanmıştır. Ancak burada mahkeme sonuçlanmadan yasa dışı kaçırmanın mümkün olduğunu düşünmüyorum. Suçlamalar o kadar saçma ki, yakında beraat kararı çıkmasını bekliyorum” diye konuştu. 

‘ULUSLARARASI İLGİ ÖNEMİNİ KORUYOR’

22 aydır yaşananları tüm detaylarıyla incelediğini kaydeden Andrej Hunko, “Uluslararası hukuka ve insan hakları sözleşmelerine göre Sırbistan’ın Piroğlu’nu derhal serbest bırakması gerekir. Bu tarihe kadar özgürlüğünden mahrum bırakılmış olması bile bu sözleşmelerin açık ihlalidir. Bugün diplomatik temaslarda bulundum. Belgrad'da BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ni ziyaret ettim. Destek sözü verdiler ve duruşmayı izlemek istiyorlar. Davayı Avrupa Konseyi'nde de gündeme getireceğim. Konunun yakın takipçisi olacağım ve Avrupa – Sırbistan diplomatik kurumlarında yaşanan bu hak ihlalini gündeme taşıyacağız. Yakında serbest bırakılacağını düşünüyorum; bence bu Sırbistan yasaları ve uluslararası yükümlülükler nedeniyle zorunlu. Ancak uluslararası ilgi önemini korumaktadır” dedi.