'Efrîn'in onurlu direnişini kıramayacaklar'

Almanya’da yaşayan Kürdistanlıların, Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal saldırılarını protesto eylemleri sürüyor. Birçok kentte bir araya gelen Kürdistanlılar, Efrîn'in onurlu direnişini hiçbir gücün kıramayacağı mesajı verdi.

Nürnberg kentinde saat 15:00'da faşist Türk devletinin Efrîn'i işgal etme girişimi yapılan bir yürüyüşle protesto edildi.

 

Ausesplatz’da başlayan yürüyüşte, SPD ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türk devleti ile ilişkileri protesto edildi. SPD binası önünde gerçekleşen protestonun ardından Türk konsolosluğuna kadar tekrar yürüyüşe geçildi. Konsolosluk önünde yapılan açıklamalarda, Efrîn'de bin bir türlü emekle kurulan demokratik halk kantonlarının yakılarak yerine diktatörlük sistemin kurulmak istendiğine dikkat çekildi. Protestonun bir diğer adresi silah ihracatında büyük rol oynayan Alman silah üretim firması Diehl oldu. Yüzlerce bildirinin dağıtıldığı eylem yapılan mitingin ardından sona erdi.

GİESSEN

Giessen kentinde ise 4 gündür süren "Efrîn'e ses ol" çadır eylemi yüzlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle sonlandırıldı. Türk devletinin Efrîn'de gerçekleştirdiği katliamlara dair Almanca yazılı bildirilerin dağıtıldığı yürüyüşte sık sık Efrîn direnişine destek sloganları atıldı. Mitingde Efrîn'de yaşanan savaşa ilişkin bilgi veren Mehmet Bayram, "Biz burada sadece Kürtler değiliz sadece aynı dinden olan insanlar değiliz. Biz burada insanlığı savunan büyük bir kitleyiz. Şu anda Efrîn'de insanlar ölüyor, çocuklar ölüyor bunun sebebi ise diktatör Erdoğan ve faşist Türk devletidir. Yaşamını yitiren çocuklardan binlerce kez özür dileriz, yeterince onların sesi olamadık. Ama bundan sonra sonuna kadar ayakta olacağız ve Efrîn'in sesi olmaya çalışacağız" dedi.

SAARBRÜCKEN

Efrîn direnişini sahiplenmek için Saarbrücken’de de Kürdistanlılar ve dostları alanlardaydı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde gerçekleşen eylem Europa Galerie’nin önünde başladı. "Bijî Berxwedana Efrînê" sloganının atıldığı yürüyüşte, Efrîn işgaline ilişkin bilgilerin yer aldığı bildiriler dağıtıldı. Yürüyüşün ardından düzenlenen mitingde, Demokratik Kürt toplum merkezi adına DKTM eşbaşkanı Oruç Dapar bir konuşma yaptı. Efrîn direnişini selamlayan Dapar, hiçbir gücün Efrîn'in onurlu direnişini kıramayacağını belirterek, tüm Kürdistanlıların direnişe sahip çıkması gerektiğini vurguladı. PYD Saarland adına konuşan Zerdesht Kal, Türk devletinin işgal girişimine sessiz kalan Avrupa ülkelerini kınadı. Kal, Efrîn direnişinin yanında yer almanın her onurlu insanın görevi olduğunu belirtti. Alman toplumuna seslenen DKTM eşbaskanı Dilan Akdoğan ise, özellikle bu süreçte uluslararası dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

HAMBURG

Hamburg Kürt gençleri öncülüğünde bir araya gelen Kürdistanlılar, faşist Türk devletinin işgal girişimi protesto etmek için bir yürüyüş gerçekleştirdi. Hamburg HBF önünde başlayan yürüyüşte Kürt Halk Önderi posterleri ve PKK bayrakları açıldı. "Bijî Serok Apo", Bijî YPG/YPJ", ve "Bijî berxwedana Efrînê" sloganlarının atıldığı yürüyüş büyük bir mitingle sona erdi.

Öte yandan, Hamburg’da 34 örgüt ve kurum tarafından oluşturulan ‘Efrîn ile Dayanışma Platformu’ çağrısıyla Hachmannplatz’da da Efrîn'e destek eylemi yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı eyleme yönetmen Peter Ott ve birçok örgüt ve kurum temsilcisi de destek verdi. Eylemde yapılan konuşmalarda, Türk devletinin Efrîn'de uluslararası hukuku çiğnediği belirtildi. Konuşmalarda, Almanya hükümetinin Erdoğan rejimine suç ortaklığı yapmaktan bir an önce vazgeçmesi talep edildi. Yürüyüşün ardından Alster suyunun etrafında insan zinciri oluşturularak mum yakıldı.

STUTTGART

Çağın direnişinin yaşandığı Efrîn'e destek vermek ve Türk devletini protesto etmek isteyen Kürdistanlılar, Stuttgart'da yürüyüş gerçekleştirdi. Saat 16.00’da Lautenschlager Strasse’de başlayan yürüyüşe, Alman devrimcileri de destek verdi. Yürüyüşün ardından Stuttgart Schloss Platz meydanında 36 günden bu yana devam eden çadır eyleminin olduğu alanda miting düzenlendi. Efrîn ile dayanışma çağrıları yapılan mitingde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri taşındı. 36. gününde Efrîn direnişi çadır nöbetini ise, "Stuttgart Êdî Bese Platformu"nun bileşenlerinden SDKTM üstlendi.

HALLE SALLE

Halle Salle kentinde de Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları protesto edildi.

"Katil Erdoğan" yazılı ve Türk ordusunun Efrîn'de  gerçekleştirdiği katliamı belgeleyen bir pankartın taşındığı eylemde, Türk devletinin işgalci yüzü bir kez daha teşhir edildi.

FRANKFURT

Frankfurt’ta ise bir yürüyüş ve mitingle Türk devletinin Efrin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi. Frankfurt HBF önünden başlayan yürüyüşe Offenbach, Hanau ve çevresinde yaşayan yaklaşık 1000 dolayında Kürdistanlı ve dostları katıldı.

Kitle, “Kürdistan’da katliam var”, “Biji berxwedane Efrine” pankartları ve 30 metrelik sarı, kırmızı, yeşil bayrak ile Alte Oper meydanına kadar yürüdü.

“Biji berxwedane Efrine”, “Dün Kobanê bugün Efrin”, “Merkel finanse ediyor, Erdoğan vuruyor” sloganı atan kitle Alte Oper meydanında ise bir miting düzenledi.

Mitingde bir konuşma yapan Kürt siyasetçi Serhat Agiri, “Türk devletinin Efrin'de sivillere yönelik yaptığı katliama karşı bütün devrimci ve Kürt halkının Efrin'le yapılacak eylemseliklere katılmaya ve Türk devletinin sivillere yönelik yaptığı katliamı teşhir etmek için Almanya'da Güçlü bir kamuoyu oluşturmalıyız” dedi.

Miting “Biji berxwedane Efrine” sloganlarıyla sona erdi.

KONSTAZ

Almanya’nın Konstaz kentinde DE Die Linke ve Efrin platformunun çağrısıyla Efrin için bir kitlesel eylem düzenlendi.

Yüzlerce Kürdistanlı ve Almanların katıldığı eylem Münster Platz’da başladı. Eylemciler yürüyüşte " Türk ordusu Efrin’den defol”, “Diktatör Erdoğan”, “Katliamcı Erdoğan” pankartları ve “Alman panzerleri Efrin’den defol” sloganları ile kentin en işlek sokaklarından geçti.

Die Linke adına yapılan açıklamada Efrin’e yönelik yapılan savaş ve katliam kınanırken, Rojava ve Efrin'le sonuna kadar dayanışma içinde olunacağı mesajı verildi.

Efrin Platformu adına yapılan konuşmada ise bu kirli savaşın teşhir edilmesi gerektiği belirtildi.