FEDA 9. Olağan Kongresi gerçekleştirildi

İki gün süren kongrede yürütülen yoğun tartışmalar ardından Demir Çelik ve Huri Kabayel FEDA eşbaşkanlığına, 15 kişi ise yönetim kuruluna seçildi.

Demokratik Alevi Federasyonu, Yol cümleden uludur” şiarıyla 9. Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi.

Almanya’nın Dortmund kentinde gerçekleştirilen FEDA 9. Olağan Kongresi’ne, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Dersim İnşa Kongresi Başbaşkanı Hülya Yer, CİK yönetiminden Cemal Bingöl, Çağdaş Aleviler Birliği’nden (ÇABP) Kemal Canik, HDP eski Milletvekili Besime Konca, Uluslararası Kürecikler Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi İsmet Çelik, NAV-YEK’ten Hacı Çelik, Yazar Hasan Hayri Ateş, Yazar Aziz Tunç, Kürt siyasetçi İmam Canpolat’ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Cumartesi günü başlayan ve iki gün süren kongrenin açılış konuşmasını Kürt siyasetçi Demir Çelik yaptı.

Pir Rıza Yağmur’un öncülüğünde Gulbang okunması ardından kongre divanına seçilen Konca, Rojhilat Kurdistan’ında ve diğer parçalarda gelişen halk direnişini selamlayarak, kongreyi de direnenlere adadıklarını söyledi.

Kongrede siyasal süreç ve sürgünde Alevi örgütlenmesi üzerinde tartışmalar yapıldı.

‘6’LI MASANIN İPİYLE KUYUYA İNMEYECEĞİZ’

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, Türk devletinin yoğun bir şekilde asimilasyon politikalarına devam ettiğini söyledi. Özellikle Alevi Kürt coğrafyasından batı devletlerine yoğun bir göç yaşandığına işaret eden Mat, bunun bir göçertme planının bir parçası olduğunu önemine değindi.

Seçim sürecinin de yaklaştığına işaret eden Mat, “Biz “6’lı masaya güvenerek onların ipiyle kuyuya inmeyeceğiz. Demokrasi mücadelemizde parlamentodaki yerimizi almamız lazım. Hak mücadelesi veren Üçüncü İttifak’ın mecliste yer alması için elimizden geleni yapacağız. Pozisyonumuz, duruşumuz bu olacak. 22 Ekim’de kongremiz gerçekleşecek, oradan da bu kararı çıkaracağız ve Aleviler zalimlere karşı bir kez daha mazlumların yanında olacak. Bu temelde Alevi hak mücadelesine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

‘KÜRT KADINLAR HEDEF ALINIYOR’

Hülya Yer ise, Jîna Emînî’nin, saç telleri gözüküyor diye İran’da katledilmesi ardından ülkeyi saran protestolardan söz ederek, “Jîna Emînî kimdir? Elbette Kürt’tür. Mola rejiminin en çok korktuğu nokta da budur. Biz Kürt kadınlar olarak bu katliamlara karşı Avrupa’da sessiz kalamayız. Her yerde Jîna Emînî’yiz diyoruz ve direnişimizi yükselteceğiz” diye konuştu. Hülya Yer, Dersim’de ve Kürdistan’da devlet tarafından kadınlar hedef alınarak kültürel soykırım gerçekleştirildiğine de işaret etti.

ALEVİ ÖRGÜTLÜLÜĞÜ YETERSİZ

Örgütlülüğe dair yürütülen tartışmalarda ise; Avrupa’daki örgütlülüğün Alevi kitlenin toplumsal ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kaldığı, yoğun geliştirilen asimilasyonun önünü alamadığı ifade edildi.

DEMİR ÇELİK İLE HÜRRİ KABAYEL YENİ EŞBAŞKANLAR

Kongrenin ikinci günü ise seçime giden FEDA bileşenleri ve delegeler, yeni eşbaşkanlarını, yeni dönem yönetim kurulunu  seçti.

FEDA eşbaşkanlığına Kürt siyasetçi Demir Çelik ve Huri Kabayel getirildi. Yazar Hasan Hayri Ateş, Yazar Aziz Tunç, Asuman Ergin, Gülperi İlhan, İsmail Demirdelen, Hüseyin Akmaz, Günay Sırlan, Alişan Tekin, Hasan Aslan, Özcan Ağdaş, Turaç Samer, Besime Kaçar, Muzaffer Çiçek, Gülizar Doğan ve Oktay Can, 15 kişilik yönetim kuruluna seçildi.