Fransa’da binler Abdullah Öcalan için yürüdü

Paris yürüyüşünde, Kürt Halk Önderi’nin sıradan biri olmadığı için bu kadar derin ve alçakça bir komploya maruz kaldığını belirten Zübeyir Aydar, “24. yılı özgürlük yılı yapacağız” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun 23. yıl dönümü nedeniyle Fransa’nın başkenti Paris ve Nantes’te yürüyüşler düzenlendi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris'te  Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat 1999'da gerçekleştirilen uluslararası komploya karşı yürüyüş, République meydanından Bastille meydanına binlerce Kürdistanlı ve dostların katılımı ile gerçekleştirildi. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterinin taşındığı yürüyüşte "Abdullah Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a statü" talebi bir kez daha meydanları doldurdu. Kadınlar tarafından "Öcalan’a özgürlük hemen şimdi" pankartının en önde taşındığı eylem saat 13.00'da start aldı. 

Yol boyunca komployu kınayan konuşmalar yapılırken çevrede bulunanlara Fransızca bildiriler dağıtıldı. 

Bir saatlik yürüyüş boyunca "Abdullah Öcalan'a özgürlük" ve komployu kınayan sloganlar atılırken Bastille meydanına ulaşıldığında tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından mitinge geçildi.

Gençlerin sarı-kırmızı-yeşil renklendiricilerle mitinge renk kattığı ve Kürt sanatçı Hozan Şemdin'in şarkılarından sonra KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar Bastille meydanında halka seslendi. 

Aydar, uluslararası komplonun nasıl geliştiğini ve Önderliğin nasıl esaret altına alındığını anlatarak konuşmasına başladı. 

Aydar, "23 yıldır Önderliğimiz esaret altında. Bu gerekçe ile tüm halkların önünde ve bu meydanda bu komployu kınıyoruz. Ve diyoruz ki biz Önderimize sahip çıkacağız. Biz 24. yılı özgürlük yılı yapacağız. Rêber Apo sıradan biri olmadığı için bu kadar derin ve alçakça bir komploya maruz kaldı ve Türkiye'ye teslim edildi. Baktığımızda Kürdistan'da Rêber Apo tarafından destanlar yazıldı. 49 yıl önce bir devrim yarattı ve ilk adımı attı. İsmi olmayan, kimsenin tanımadığı bir milleti, kimliğinden çekinen bir milleti bugün dünyanın gündemine taşıdı. Bunu Rêber Apo’ya borçluyuz. Kimsenin cesaret edemediği tarihi o ateşten  yazdı. 

Serok Apo'ya sahip çıkmak devrime sahip çıkmaktır. Serok Apo'ya sahip çıkmak Kürdistan'a sahip çıkmaktır. Serok Apo'ya sahip çıkmak tüm halkların haklarına sahip çıkmaktır. Onun için Önder Apo'nun özgürlüğü hepimizin özgürlüğüdür. Kimseye minnet etmiyoruz, kendimiz için buradayız" diyen Aydar, uluslararası komployu kınayarak konuşmasını sonlandırdı.

ACTİT-SKB adına yapılan konuşmada da dayanışma mesajları verildi.

NANTES

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 15 Şubat 1999’da gerçekleştirilen uluslararası komplo, Fransa'nın Nantes kentinde düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Fransa'nın Nantes kenti ve çevre kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Place du Commerce meydanında saat 14.00'da bir araya geldi.

Nantes kent merkezinde yürüyüşe geçen Kürdistanlılar ve dostları, yürüyüş boyunca ''Ķürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürdistan'a özgürlük'' pankartlarıyla Fransızca, Kürtçe ve Türkçe “Kahrolsun uluslararası komplo”, “Bijî Serok Apo”, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganları atarak Fransızca bildiriler dağıttı.

Protesto yürüyüşüne Nantes kentindeki bazı kurumlar, siyasi partiler ve Türk devletinin Efrîn’e yönelik dört yıl önce başlattığı işgal saldırılarına karşı direniş sırasında 10 Şubat 2018’de şehit düşen Breton kökenli savaşçı Olivier le Clainche’ın (Kendal Breizh) arkadaşları da kendi  renkleriyle katılıp destek sundu.

Place du Royale  meydanında bir dakikalık saygı duruşundan sonra yapılan konuşmalarda, İşgalci Türk devletinin 1 Şubat gecesi Maxmur, Şengal ve Rojava'ya yönelik saldırıları kınandı. “Türk devletinin gayri insani bir şekilde uluslararası normları hiçe sayarak tüm dünyanın gözleri önünde siyasi soykırım politikaları yürütüyor. Neredeyse her gün karadan ve havadan sivil yerleşim alanlarını bombalayarak, çocukları ve kadınları katlediyor” denildi. AB ülkelerinin Türk devletinin savaş ve insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalıp tavır almamaları da eleştirildi.

Kürt dostları adına yapılan açıklamalarda ise PKK'nin başta Ortadoğu olmak üzere birçok halkların özgürlük umudu olduğu için bugün  terör listesinde olduğu ve PKK'nin terör listesinde kalması için çaba sarf edenlerin asıl terör ve kaoslardan beslenenler olduğu belirtildi. Kürt halkının özgürlük mücadelesinde her alanda yanlarında olacaklarının mesajı da verildi.

Protesto sloganlarla son buldu.