Fransa’da binler: Kürdistan’ı savun, devrimi savun!-YENİLENDİ

Türk devletinin işgal saldırılarını ve KDP ihanetini protesto eden binler, “Terörizm devletler tarafından gerçekleştirilir, halklar tarafından değil” diyerek PKK’nin terör listesinden çıkarılmasını, Rojava'ya uluslararası statü verilmesini istedi.

Başkent Paris olmak üzere Fransa’nın birçok kentinde işgal ve ihanete karşı eylemler gerçekleştirildi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te CDK-F/TJK-F öncülüğünde, "Kürdistan’ı savun, devrimi savun" şiarıyla kapsamında binlerce Kürdistanlı ve dostu, Republique meydanında bir araya gelerek Türk devletinin Kürdistan'ında yayılmacı politikası ve saldırıları protesto edildi. 

Eyleme birçok enternasyonalist örgüt de destek verdi. UCL (Union Communiste Libertaire) adına konuşma yapan Guillaume Davranche; tüm dünya enternasyonalistlerini TC işgaline karşı devrimi ve Kürdistan'ı savunmak için Kürt halkının yanında direnişe davet etti. Davranche, sözlerini "Yaşasın Rojava Devrimi, yaşasın özgür Kürdistan" sözleriyle tamamladı. Kadınların Birleşik Devrim Hareketi, AvEg-Kon, Assocation de Soldidarité France-kürdistan, Fransız Kominist Partisi (PCF), Young Struggle, Jeune Garde Paris, TJK gibi kurum ve partiler bayraklarıyla birlikte eylemde yer aldı.

Daha sonra Republique meydanından slogan, şarkı ve zılgıtlarla harekete geçen kitle, Bastille meydanına bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüş büyük bir ilgi toplarken, güzergah boyunca bildiri dağıtıldı ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için imza toplandı. İmza kampanyasına Fransızlar tarafından büyük ilgi ve katılım gösterildi.

"PKK halktır. Terörizm devletler tarafından gerçekleştirilir, halklar tarafından değil", "Türk devleti Kürt soykırımı yapıyor", "Kahrolsun Türk işgali”, “Rojava'ya uluslararası statü"  gibi çarpıcı ve dikkat çeken pankartların yer aldığı yürüyüş boyunca halk sık sık 'Bijî PKK, Bijî Serok Apo', 'Bijî şoreşa Rojava', " Kürdistan faşizme mezar olacak", "PKK halktır halk burada", "Kahrolsun faşist Türk rejimi" sloganları atıldı.

Bastille Meydanı'nda tekrar toplanan coşkulu kitle, burada bir basın açıklaması yaptı. KCDK-E divanı adına konuşma yapan Murat Ceylan, “Bugün 50 milyon Kürt halkının hakları için direnen gerilla bugün tarihin en büyük direnişini gerçekleştiriyor. Lozan’da olduğu gibi Kürt halkını bir yüzyıl daha statüsüz bırakmaya çalışan başta faşist TC’ye ve diğer faşist ve cihadist güçlere karşı Kürt halkının direnişi gerilla öncülüğünde devam ediyor. Biz Kürt halkı olarak Kürt gerillasının onurlu ve görkemli direnişinde onu yalnız bırakmayacağız, onun her daim yanında olacağız ve bu sömürgeci faşizme karşı gerillayla aynı direniş ruhuyla her yerde sürdüreceğiz.

Ceylan konuşmasını “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî berxwedana gelê Kurd”, “Bijî Serok Apo” sözleriyle tamamladı.

Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi.

MARSİLYA

Marsilya’da Solidaire Kurdistan 13 başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla binlerce kişi işgal ve ihaneti kınadı.
Saat 13.00’da Canabiere meydanında bir araya gelen kitle, “Kürdistan’ı savun, işgale izin verme”, “TC kimyasal kullanıyor”, “Avrupa kendi çıkarları için izlemekle yetiniyor”, “PKK terör listesinden çıkarılsın” pankartları taşıdı. PKK, TJK-F flamaları taşıyan kitle sık sık “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “İhanetçi Barzani” sloganlarıyla işgal saldırılarını teşhir ederken, “Bijî berxwedana Zapê” ve “Bijî gerîla”, “Her yer direniş” sloganlarıyla Halk Savunma Güçleri’ne destek verdi.

Binlerce bildiri dağıtılan eylem, Marsilya valiliğinin önünde mitingle devam etti. Saygı duruşu ardından katılımcılar adına konuşmalar yapıldı.

RENNES

Rennes'de "Défendre Kürdistan, Défendre Révolution " sloganıyla Kürdistanlılar ve dostları Charles de Gaulles meydanında toplandı.

Eylem boyunca "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Faşizme karşı birleşin", "Hepimiz PKK’liyiz", "Katil Erdoğan, işbirlikçi KDP", "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı.

Türk devletinin KDP ihaneti ile dört parça Kürdistan'da zihinsel kültürel ve fiziksel soykırımı derinleştirmek istediği, ancak  bir kez daha Kürt özgürlük hareketi ve Kürt halkının direnişi karşısında çöküş yaşadığı belirtildi.

Yoğun savaş süreci karşısında tüm Kürdistanlıların ve dost halkların her alanda her an eylem ve direnişte olması gerektiği ifade edildi.

Eyleme katılan Kürt Dostluk Derneği (AKB), Liberal Komünist Birlik (UCL) ve Solidarité temsilcileri dayanışma mesajlarını okudu. Ortadoğu'da Erdoğan eliyle yükselen faşizm ve işgal saldırıları karşısında Kürdistan'ı savunmanın, Rojava Devrimi’ni korumanın bir insanlık görev ve sorumluluğu olduğu kaydedildi.

BORDEAUX

Fransa’nın Bordeaux şehrinde Kürtler ve dostları, Place Victoare meydanında bir araya gelerek Türk devletinin Rojava’ya ve Güney Kürdistan’a saldırılarına ve kimyasal silah kullanımına tepki gösterdi.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde bir araya gelen Kürtler ve dostları işgal ve ihanete karşı yürüyüş düzenledi. Perul Parkı’ndan, Comedy Meydanı‘na düzenlenen yürüyüş boyunca Defend Kürdistan, Defend Revolution bildirisi okundu.

Sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan” , “Bijî gerilla”, “Bijî Serok Apo” , “Hepimiz PKK’yiz” , “Kahrolsun ihanet” sloganları atıldı.

Comedy Meydanı’nda sona eren yürüyüş sonrası ise Montpellier Kürtlerle Dayanışma Kollektifi adına Delphin Petit ile DKTM Montpellier Eşbaşkanı Şerzat K. birer konuşma yaptı.

İşgalci Türk devleti ve onun günümüzdeki temsilcisi diktatör Erdoğan’ın girdiği ekonomik kriz ve ortağı olduğu DAİŞ’i yeniden harekete geçirmek için Kürt halkına soykırımı, Kürdistan’a ise işgali dayattığının dile getirildiği konuşmalarda, Kürt Özgürlük Hareketi’nin buna karşı tarihi bir direniş gösterdiğine dikkat çekildi.

İşgalci Türk devletinin “terörizmi” bir politika olarak önüne koyduğuna değinilen konuşmalarda ekolojik, cinsiyet özgürlükçü, halklar ve inançların eşitliğini savunan Kürt halkının meşru savunma gücünün ise Avrupa’nın yasaklı örgütler listesinde olduğu vurgulandı.

Türk devletinin işgal ve soykırımdaki ısrarının Avrupa’nın onayıyla hayata geçirilmeye çalışıldığı ifade edilen konuşmada, dünyadaki tüm devrimcilerin, demokrasi ve eşitlik isteyen her kesimin Kürtlerle dayanışma içerisinde olması çağrısında bulunuldu.