Fransa’da Kürtler 9 Ekim komplosuna karşı alanlara çıkıyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998’de gerçekleşen komplonun yıldönümü dolayısıyla Fransa’nın birçok kentinde protesto eylemleri gerçekleşecek.

Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), 9 Ekim komplosunun yıldönümü dolayısıyla en az altı kentte eylemler organize edecek.

TJK-F yaptığı yazılı açıklamada "Önder Apo’nun özgürlüğü özgürlüğümüzdür" diyerek alanlara çağırdı.

TJK-F, "Önder Apo şahsında Kürt halkına karşı gerçekleştirilen uluslararası komplonun 24. Yılına giriyoruz. Bir kez daha ‘yüzyılın komplosuna karşı nefes nefese bir mücadele yürüten Önder Apo’yu selamlıyor; komploya karşı ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ şiarıyla kendisini ateşten çember yapan şehitlerimizi saygıyla anıyoruz." dedi.  "Nerede olursa olsun, düşmanın tüm fiziki ve kültürel soykırımlarına karşı kimliğini, onurunu, varlığını koruma mücadelesi veren, özgürlüğe tutkulu halkımızı ve dostlarımızı selamlıyoruz"  ifadelerini kullandı.

4 Ekim günü Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde Jineoloji dergisi editörü Nagehan Akarsel'in katledilmesinin komplonun bir devamı olduğunu belirten TJK-F, şöyle devam etti:

"18 aydır haber alamadığımız Önderliğimiz direndikçe üzerindeki baskı daha da artıyor. Zindanlar direniyor. TC bir halktan intikam almak için 80’lik nine ve dedeleri esir tutuyor; cezaevlerinden peş peşe cenazeler çıkıyor.

Zap, Avaşin, Metina’da özgürlük gerillaları amansızca direniyor. Kimyasal silahlara, taktik nükleer silahlara karşı eşi benzeri görülmemiş bir fedailik yaşanıyor.

Komplonun 24. Yılına yanıt artık bu görkemli direnişi sonuca götürmek, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlamak olmalıdır."

Açıklamada, “Zaman Önderliğin özgürlüğü için seferber olmak, direnen gerillaya sahip çıkma, Güneşimizi karartamazsınız diyerek fedaileşenlerin anılarına layık olma zamanıdır. Bu kararlılıkla Fransa'da yaşayan halkımızı “Önderliğin Özgürlüğü özgürlüğümüzdür” diyerek alanlara çıkmaya, merkezi olarak düzenleyeceğimiz komployu protesto yürüyüşüne katılmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Eylemlerin yapılacağı yerler şöyle:

Paris

Tarih: 8 Ekim 2022

Saat: 14.00

Yer: Place de La République

*

Strasbourg

Tarih: 8 Ekim 2022

Saat: 13:00

Adres: Place de la Gare

67000 Strasbourg

*

Reims 

Tarih:.7 Ekim 2022

Saat: 19:00

Adres: Reims Gar önü

*

Rennes

Tarih: 8 Ekim 2022

Saat: 17:00

Adres: Charles de Gaulles(Metro önü)

*

Marsilya

Tarih: 8 Ekim 2022

Saat: 14:00

Adres: Canabier

*

Bordeaux

Tarih: 9 Ekim 2022

Saat: 17:00

Adres: Place da Bourse