Fransız kurumlar: Kürtlere baskılara son; PKK listeden çıkarılsın

Çok sayıda Fransız siyasi parti ve derneğinin aralarında olduğu kuruluşların ortak açıklamasında, Kürtlere yönelik baskıların sonlandırılması ve PKK’nin ‘terörist örgütler listesinden’ çıkarılması çağrısı yapıldı.

Bugün ülkenin doğusundaki Grenoble şehrindeki Maison des associations adlı belediyeye ait binada saat 10.00’da yapılacak basın açıklaması öncesinde yayınlanan mesajda, Fransa’da Kürtlere yönelik polis baskınları ile son faşist saldırılara dikkat çekildi.

Çok sayıda sol partinin yanı sıra sendikalar, siyasi hareketler, dernekler ve Kürt dostluk gruplarının da aralarında olduğu 27 kuruluşun ilk imzacıları olduğu açıklama, “Fransa’da Kürtlere yönelik acımasızlık son bulmalıdır” başlığıyla yayımlandı.

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’nin durumunu Haziran ayına kadar gözlem altında tutma kararı aldığı bir dönemde geçtiğimiz haftalarda Fransa’da Kürt kurumlarına yönelik baskınlar yapıldığı hatırlatılan açıklamada, bunun skandalvari olduğunun altı çizildi. Çok sayıda Kürt kurum üyesinin gözaltına alındığı operasyonların Erdoğan’ın her türlü temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına aldığı bir dönemde gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, Erdoğan rejiminin 6 milyonu aşkın oy almış HDP’nin yasaklanmaya çalıştığına işaret edildi.

‘TÜRKİYE İLE BARIŞ KÜRTLERİ KRİMİNALİZE ETMEKTEN GEÇİYOR’

Türkiye’de Kürtlere karşı her türlü imha saldırılarının yapıldığı bir dönemde Fransa’daki Kürtlere baskı yapılmasının kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, yapılan operasyonların çapının Fransa’nın Kürt kurum çalışanlarını ‘tehlikeli savaş suçluları’ gibi yansıtmasına yol açtığı ifade edildi. Açıklamada, Türkiye ile barışmanın Fransa’daki yasalar çerçevesinde ülkelerinde daha fazla demokrasi için çabalayan Kürtleri kriminalize etmekten geçtiği eleştirisi getirildi.

Kürtlerin Rojava’da Fransa ve diğer uluslararası koalisyon ülkeleriyle birlikte DAİŞ çetelerine karşı amansız bir mücadele verdiği hatırlatılan açıklamada, bugün ise sinsi ve alaycı bir tavrın hâkim olduğunun altı çizildi. Açıklamada, İslamcı-milliyetçi bir propagandaya dayanan kirli savaşlarını yayan Erdoğan’ın Ermeniler ve Kürtler-Êzidîler karşısında cihatçı paralı askerlerini savaştırdığı kaydedildi.

PKK’NİN LİSTEDEN ÇIKARILMASI ÇAĞRISI

Açıklamada, aynı dönemde Türkiye’deki cezaevlerinde binlerce siyasi tutsağın ‘terörizm’ suçlamasıyla tutulduğu belirtilirken, AB ve Fransa’ya da PKK için çağrı yapıldı. Açıklamada, “PKK’yi terörist örgütler listesinden çıkarma zamanı gelmiştir” denilirken, Avrupa Adalet Divanı’nın 15 Kasım 2018’de aldığı PKK yasağını hukuki bulmayan karara işaret edildi. Kurumların açıklamasında, Avrupa ve Fransa’nın kendilerini kanun önünde hukuk dışı bir pozisyona koydukları uyarısı yapıldı.

Kurumların açıklamasında ayrıca Kürtlere yönelik Avrupa ve Fransa’daki takiplerin sonlandırılması, Erdoğan rejiminin cezasızlığına ve onun politikalarına ortak olunmasına son verilmesi istendi. Açıklamada son olarak, insani değerlerin önceliklerin merkezine konması; adaletsizlik ve şiddet sarmalına son verilmesi çağrısı da yapıldı.

Açıklamaya şu kurumlar imza attı:

AIAK (Association Iséroise des Amis des Kurdes) ; CGT Isère ; Comité Isérois de Soutien aux Sans Papiers ; Cisem (coordination iséroise de solidarité avec les étrangers et migrants) ; CNT 38 (Confédération Nationale du Travail) ; DAL 38 ; Ensemble 38 ; EELV Isère (Europe Écologie Les Verts) ; FI Isère (France Insoumise) ; FSU Isère ; : JC Isère (Jeunesse Communiste) ; LDH Isère (Ligue des Droits de l'Homme) ; LIFPL (Ligue Internationale des Femmes pour la Paix et la Liberté) : LSR de l'Isère (Loisirs et Solidarité des Retraités ) ; Mouvement de la Paix Isère ; Lutte ouvrière Isère ; MRAP Isère ;

Nustra-América ; NPA Isère ; PCF Isère (Parti Communiste Français) ; PCOF ; PEPS Isère ; Société des lectrices et lecteurs de l'Huma ; Solidaires 38 ; Solidaires Étudiants ; UCL 38 (Union des communistes Libertaires) ; UEC Isère (Union des Étudiants Communistes) 

Kurumların açıklamasını bugün 6 rue Berthe de Boissieu, Grenoble adresindeki Maison des Associations adlı kurumda saat 10.00 yapacakları da bildirildi.