28 Aralık 2016 yılında Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik işgal saldırısında şehit düşen Aram Rênas ve iki arkadaşı, Almanya’nın Freiburg kentinde düzenlenen bir etkinlikle anıldı.
Aram Rênas'ın ailesi, Kürt siyasetçi Faysal Sarıyıldız’ın yanı sıra Kayıp ve Şehit Aileleri Derneği (KOMAW), TJA-E ve Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi temsilcileri ile yüzlerce Kürdistanlının hazır bulunduğu anma, Kürdistan devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşu ardından kurum temsilcilerinin konuşmaları ile başladı.
İlk konuşmayı yapan KOMAW temsilcisi, “Türk devleti, tarihi boyunca Kürdistan’da büyük katliamlar gerçekleştirmiştir. Kürt gençleri, 40 yıldır bu katliamlara karşı savaşarak şehadete kavuşmuştur. Aram Rênas da bu şehitlerden bir tanesidir. Onların mücadelelerine sahip çıkmak bizim görevimizdir” diye konuştu.
TJK-E temsilcisi ise “Şehitleri sahiplenmek, yurtseverlik görevlerimize sahip çıkmakla olur” dedi.
Faysal Sarıyıldız ise, 40 yıllık mücadelede büyük bedeler ödendi, ödenmeye de devam ediyor. Tüm devrimler bedeller verilerek kazanımlarını elde etmiştir. Aram Rênas da verilen bir bedeldir. Onların kanı ile bugün Kürtler, dünyada insanlık için savaşarak özgürlükleri için son noktaya gelmiştir” dedi.
DKTM eşbaşkanları da kısa birer konuşma yaparak, şehitlerin mücadelesine bağlılık gereği tüm yurtseverlik görevlerine sahip çıkmaya çağırdı.
Etkinlikte son konuşmayı Aram Rênas’in abisi Botan Elmas yaptı. Elmas, kardeşinin mücadele hayatını anlatarak şunları söyledi: “Aram’ın yaşı küçüktü ama aklı ve beyni ile çok büyük bir insandı. Büyük düşünür, büyük kararlar alırdı. Hep büyük insanlarla çalışmak isterdi, yaşlı insanlarla sohbet etmeyi çok severdi. Böyle bir insan olduğu için gerillaya katılmak istedi. Katıldığında bize yazdığı veda mektubunda, ‘Ben Musa Anter’in askeri olmaya karar verdim’ demişti. Mücadelesi, sonsuza dek bizim mücadelemiz olacaktır.”
Anma, Aram Rênas’ın anısına hazırlanan sinevizyon gösterimi ardından atılan sloganlarla son buldu.