Heftanîn şehitleri Mulhouse’de anıldı

2017’de şehit düşen 5 şehit için Mulhouse kentinde “Meşa Dirêj’e katılan gençlerin katılımıyla bir anma düzenlendi.

29 Nisan 2017 günü Heftanîn’e bağlı Şehit Kendal alanında soykırımcı Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılarda şehit düşen Ekin (Roan Ali), Stêrk (Sultan Davcık), Med (Med Barış Kesici), Rüstem (Melik Aslan) ve Çiyager (Delil Tekin) için Fransa’nın Mulhouse kentinde bir anma etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için uzun yürüyüş düzenleyen Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) ve Jinên Ciwan ên Tekoşer (TekoJIN) üyeleriyle daha önce Heftanîn’de şehit düşen Berjîn Zenda (Ayşe Demir) ve Şırnak-Cûdî’ 2006 yılında şehit düşen Cihan Uluş’un anneleri katıldı.

Anma saygı duruşuyla başladı. Şehit Aileleri adına ilk konuşmayı Şehit Rüstem Garzan’ın kuzeni Zana Aslan yaptı. Aslan, konuşmasına bütün şehitleri anarak başladı. Aslan, son altı ay içinde aile olarak iki şehit verdiklerini belirterek, “Rüstem Garzan ilk değil, son altı ay içince iki amcamın oğlu şehit düştü. Bu mücadele şehitlerin sayesinde bu aşamaya geldi. Başta Başkan Apo’nun başı sağolsun. Şehit bu halkın çocuğudur, Kürt halkının başı sağolsun” dedi.

Anma da Berjîn Zendan’ın mücadele arkadaşı ve TekoJIN üyesi Lavin Özdemir bir konuşma yaptı. Berjîn Zenda’nın mücadeleye yaklaşımının kendisni çok etkilediğini belirten Özdemir; “Kürt kadınları halkının özgürlüğü için mücadele ediyor. Berjîn Avrupa’ya gelmişti ama hiçbir zaman Avrupalı olmadı. Her zaman yüzü ülkeye dönüktü. Burada da mücadelesini sürdürdü ve asla geri adım atmadı” dedi.

2006 yılında Şırnak-Cûdî’de 3 arkadaşıyla şehit düşen ve halen cenazesinin nerede olduğu belli olmayan Cihan Uluş’un annesi de katılanlara teşekkür ederek oğlu için yazdığı türküyü okudu. 

Anmada son konuşmayı TCŞ’li Çiyager Serhat yaptı. Serhat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun 23. yıldönümü nedeniyle yürüdüklerini belirterek; “Biz her eylemde “Şehîd namirin” sloganı atıyoruz. Şehit nasıl ölmüyor? Çünkü her katılan arkadaş bir şehidin adını alıyor. Şehitlerimize her zaman sahip çıkacağız” dedi.

Konuşmaların ardında, Berjîn Zenda, Ekin Kürdistan, Sterk Kaewroj, Med Mezdah, Rüstem Garzan ve Çiyager Delil’in fotoğraf ve konuşmalarının yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon bitiminde kitle ayağa kalkarak uzun süre “Şehîd namirin” sloganı attı.