Hollanda Kürt Festivaline hazır

30. Kürt Kültür Festivali hazırlıklarının yapıldığı Hollanda’nın Landgraaf kentindeki alan festivale hazır.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları 17 Eylül Cumartesi günü sabah saatlerinden itibaren 30. Uluslararası Kürt Kültür Festivali’nin gerçekleşeceği Hollanda’nın Landgraaf kentinde bir araya gelecek.

Bu yıl “İşgale ve soykırıma karşı Kürdistan’ı savunacağız, Önder Öcalan’ı özgürleştireceğiz” sloganıyla düzenlenecek festivalin son hazırlıklarını Festival Tertip Komitesi üyeleri Nupel Munzur ve Veli Roj, ajansımıza değerlendirdi.

'YOĞUN HAZIRLIK SÜRECİMİZ VAR'

Nupel Munzur, şunları söyledi:

"Şimdi festival alanında bulunuyoruz. Festivalimiz bu yıl 30. yılını dolduracak. 30 yıldır farklı yerlerde yaptığımız Kürt Kültür Festivali bu yıl Landgraf’ta olacak. Onun için de yoğun bir hazırlık sürecimiz var. Bu hazırlıklar kapsamında şu an sahne düzenleniyor.

Birçok grubumuz var her yıl olduğu gibi. Yani aslında bireysel sanatçılardan daha çok grup. Soranca, Şengal grubu, Koma Ma geliyor, onun dışında Rojava grubumuz olacak. Yani böyle değişik değişik gruplarımız olacak. Folklor gruplarımız da var.

Konuşmacılarımız da olacak. Bunlar da hazırlıklarını sürdürürken onun dışında hem katılım hazırlıkları devam ediyor hem de yine stantlarda hazırlıklar devam ediyor.

Çocuklara dönük yapacağımız hazırlıklar devam ediyor. Stantlarda kitapların tanıtımı olacak, yazarlar gelip katılacak. Onun dışında kültür standımız olacak. Onun hazırlıkları devam ediyor.

Hem katılım boyutu hem siyasal boyutu hem de kültürel içerik boyutuna yönelik yoğun bir çalışma yürütülüyor.”

FESTİVAL GERİLLA DİRENİŞİNE ADANDI

Nupel Munzur, festivali işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı gerilla direnişine adadıklarını belirtirken, “Burada hazırlıklar yarın kadar tümden tamamlanmış olacak. Ve herkes güçlü bir şekilde katılmalı. Yine biliyorsunuz ki biz festivalimizi gerilla direnişine adıyoruz. Zap, Avaşin ve Metina direnişlerine adıyoruz. Oradaki gerillaları selamlıyoruz. Bu anlamda tüm halkımızı sesimizi duyurmaya, direnişe ses vermeye çağırıyoruz. Biz hazırlıkları yaptık, halkımızı bekliyoruz” dedi.

'HERKESİ BU BÜYÜK EYLEME ÇAĞIRIYORUZ'

Festival Tertip Komitesi Üyesi Veli Roj ise festival hazırlıklarına ilişkin şunları söyledi:

 “Yarın bu alanda kültür sanat festivalimiz olacak. Tüm hazırlıklarımız yapıldı. Bütün alanlarda standlarımız var. Müzik programımız çok büyük. Umuyoruz ki tüm arkadaşlarımız ve dostlarımız bizi yalnız bırakmayacak ve  herkes bu çok büyük festivale katılır. Biz büyük bir anlam veriyoruz bu büyük eylemimize. Ve herkesi bu büyük eyleme davet ediyoruz.”

Veli Roj, şunları da söyledi:  “Çocuklar için programlar olacak. Kültür sanatsal programlar olacak. Enformasyon çadırlarımız var. Yazarlar kitaplarını imzalayacak. Mezopotamya yayınevine ait çadırımız da olacak. Yine Heyva Sor çadırımız olacak. Kara kıl çadırlarımız olacak. Çocuklar için çadırlar olacak. Ayrıca 25 çeşit yemek çadırı olacak. Hazırlık anlamında bu sahada festivale katılacak olanların her türlü ihtiyacını karşılayabilecek hazırlıklar var. Her şey hazır durumda neredeyse.”

Öte yandan edinilen bilgilere göre, festival tertip komitesinin Hollanda meteoroloji yetkililerinden aldığı bilgiye göre festival günü kısa süreli bir yağış dışında hava açık olacak.