GÖRÜNTÜLÜ

Katledilen kadın gazeteciler Edinburgh’da anıldı

Türk devletinin katlettiği kadın gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn için yapılan anma etkinliğinde konuşan Gulistan Tara’nın kız kardeşi Dicle Tara, “Bir Gulistan gitti ama binlerce Gulistan gelecek. O, direnişin sembolü oldu. Onur duyuyoruz” dedi.

İşgalci Türk devletinin Silêmanî’de 23 Ağustos’ta gerçekleştirdiği saldırıda şehit düşen Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn için Kürt Toplum Merkezi’nde bir anma etkinliği düzenlendi.

Edinburgh Kürt Halk Meclisi’nin düzenlediği anma Kürdistan Özgürlük Şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Şehitler için kurulan anma masasının etrafına mumlar yakılarak çiçekler bırakıldı.

‘KORKAKÇA BİR YÖNTEMLE KATLEDİLDİLER’

Sık sık “Şehîd namirin”, “Jin jiyan azadî”, “Kahrolsun işgalci Türk faşizmi”, “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı anmada Edinburgh Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı ve Gulistan Tara’nın arkadaşı Dersim Bilir bir konuşma yaptı. Gulistan Tara’nın çocukluk arkadaşı olduğunu belirten Dersim Bilir, “Kürt kadınların son 40 yılda yaşadıkları devrimsel değişim dönüşüm ve direngen mücadeleleri sayesinde Kürtler uluslararası alanda güçlü bir yer edindi. Türk devletini korkutan da Kürt kadınlarının bu emeğidir” diye kaydetti. Özgür basın çalışanlarının faşist Türk devleti tarafından hunharca, alçakça ve korkakça bir yöntem ile katledildiklerini vurgulayan Dersim Bilir,  uluslararası kurumlara, bu cinayetlere ve Türk devletinin savaş suçlarına karşı sessiz kalmamaları çağrısında bulundu.

‘ACIMIZ BÜYÜK, BAŞIMIZ DİK’

Gulistan Tara’nın kız kardeşi Dicle Tara ise online katıldığı etkinlikte bir konuşma yaptı. Dicle Tara, Gulistan, Kurdistan’ın emekçi ve devrimci kadını olarak Kurdistan halkının gönlünde yer aldığını söyledi. Onunla başlarının dik olduğunu ifade eden Dicle Tara, “Acımız büyük fakat onurlu bir mücadelenin neferi oldu. Gulistan kamerası ile varlığı yok sayılan bir halkın sesi oldu. Fakat katledildi. Kınıyoruz. Bir Gulistan gitti binlerce Gulistan gelecek. O Kürdistan’ın kızı oldu, direnişin sembolü oldu. Onur duyuyoruz” dedi.

‘DEĞİŞTİREN DÖNÜŞTÜREN KÜRT KADININDAN KORKUYOR’

Gulistan Tara’nın bir diğer arkadaşı Zeynel Çetin de duygularını şöyle ifade etti: “Heval Gulistan’ın şehadeti ruhumda büyük bir yara açtı. Ama biliyoruz ki Türk devleti, bu değiştiren, dönüştüren Kürt kadınlarının devrimci tutumundan, direngenliğinden korkuyor. Jin jiyan azadî şiarı ile karanlığı yıkıyorlar. Rojava’da Rojhilat’ta, Bakur’da, Başûr’da bu halka diz çöktürmeye çalışıyorlar fakat bunu başaramıyorlar bu direniş, bu ruh sayesinde. Faşist işgalci Türk devletinin saldırılarını bir kez daha nefretle kınıyoruz ve şehitlerimize bağlılığımızı yineliyoruz” diye konuştu.

Ardından Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn’in mücadele arkadaşı Evîn Hersh, şehitler için yazdığı şiiri ve şehit arkadaşları için kaleme aldığı yazıyı paylaştı.

Tevgera Azadî adına Dara Huseyin ve DAKOK hareketi adına Darawan Îsmaîl de yaptıkları konuşmalarla, “Şehitler yolumuzu aydınlatıyor. İhanete ve işbirlikçilik sonucunda gelişen bu katliamı kınıyoruz ve hayallerini gerçekleştirme sözü veriyoruz” dedi.

Zaman zaman duygulu anların yaşandığı anma sinevizyon gösterimi ile sona erdi.