KNK diplomasisi Lozan’a hazırlanıyor

Brüksel’de toplanan Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) diplomasi komisyonu, Lozan antlaşmasının yıldönümü dolayısıyla bir dizi etkinlik yapacaklarını duyurdu. KNK, işgal saldırılarına karşı da birlik çağrısında bulundu.

Kürdistani 32 parti ve kurumun bünyesinde yer aldığı KNK ortak diplomasi komisyonu Belçika’nın Başkenti Brüksel’de cumartesi günü toplandı.

Güney Kürdistan, Rojava, Rojhilat ve Kuzey Kürdistan’da birçok parti ve kurum temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda, Türk devletinin Güney Kürdistan, Şengal ve Rojava’ya yönelik saldırılarına sert tepki gösterilerek, saldırılara karşı ortak tutum almanın önemine vurgu yapıldı.

‘İŞGALCİLERİN KÜRT PLANI SÜRÜYOR’

Toplantının açılış konuşması yapan YNK temsilcisi Darsim Zand, pandemi koşullarından dolayı uzun zamandan bu yana ilk defa böyle bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Bu toplantımızın önemi büyüktür. Burada 4 parça Kürdistan’da birçok parti ve kurum temsilcisi bulunmaktadır. Kürdistan’a yönelik sömürgeci devletlerin on yıllardır yok etme planları devam etmektedir. Bugün de aynı planları devrede. Yurtseverliğin görevi bugün buna karşı çıkmaktır” dedi. 

‘TÜRK DEVLETİNİN TEK HEDEFİ PKK DEĞİL, KÜRT KAZANIMLARIDIR’

Kürdistan İslami Partisi Başkanı Hikmet Serbilind, Ortadoğu’da önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, Kürt düşmanlarının bütün planlarını Kürtler üzerinde kurduğunu söyledi. Serbilind, “Ne kadar Kürt kazanımları varsa onları yok etmek için büyük bir çaba içerisindedir. Bütün bunlara rağmen Kürtler, bugün büyük güç ve aktörler. Ancak tek bir şeyleri eksik; o da birlik olmamaları. Eğer Kürtler kendi iç sorunlarını halletse ve ortak bir stratejileri olsa bu sorunları çözer ve bir yol bulurlar. Bugün Kürtlerin birliği ve birlikte hareket etmeleri farzdır” diye konuştu.

Türk devletinin Güney Kürdistan’daki saldırılara da değinen Berbilind, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye, PKK var diye biz saldırıyoruz. Hedefimiz budur diyorlar. Şeyh Said, PKK değildi, Dersim PKK değildi, Kürtler nerede bir kazanım elde etmişlerse hep hedefleri olmuştur. Ellerinde geldiğinde soykırım uygulamışlar ve yok etmek istemişler.  Düşmanın hedefi Kürtlerdir ve onların kazanımlardır. Bu Türkiye olur, İran olur ya da Arap devletleri fark etmez. Kürt düşmanlığında bir araya geliyorlar. Biz de bunlara karşı birlik olmayız.”

‘DUŞMANA KARŞI ORTAK TAVIR ALMALIYIZ’

Kürt Demokratik Birlik Partisi adına konuşan Habib İbrahim de Kürtlerin birlik olmaları gerektiğini vurgusunda bulunarak, “Bugün düşman bir bütün olarak bizi yok etmek istiyor. Biz ise bir birimizle uğraşıyoruz. Her şeyden önce televizyon ve basında sert ve yıkıcı dilden uzaklaşmamız gerekiyor. Düşmanımız her gün bize saldırıyor, Rojava’ya, Şengal’e ve Başur’a. Ama biz buna karşı tavır almamız gerekirken bir birimizle uğraşıyoruz. Böyle gidersek kaybederiz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE SALDIRILARINI GENİŞLETİYOR’

KNK temsilcisi Nilüfer Koç, Türk devletinin saldırı alanını genişlettiğini hatırlatarak, “Bugün bu saldırılar PKK’yi aşmış ve daha da genişlemiştir. Daha önce Behdinan ile sınırlı olan saldırılar bugün YNK bölgesine de kaydırılmıştır. Sivillere yönelik saldırılar artıyor. Daha önce Çemçemal ve dün de Kelar’da saldırılar gösteriyor ki Türk devleti saldırı yelpazesini daha genişletecek. Biz bir şeyler yapmalıyız. Biz Kürt hareketleri olarak bir araya gelip bir karar almalıyız. Burada İran da sessiz kalmaz. Buda Güney Kürdistan’ın ateş alanına dönüşmesi anlamına geliyor. Erdoğan gece gündüz diyor ki 2023 yılana kadar ya güney Kürdistan ve Rojava’yı Türkiye ye katmak istiyor” diye konuştu.

‘SALDIRILARA KARŞI TEK SES OLMAMIZ GEREKİYOR’

Kürdistan Adalet Partisi adına Ehmed Kurda şöyle konuştu: “Kürt üzerinde büyük bir saldırı var. Türkiye her gün Kürdistan’a topraklarını bombalıyor. Bu saldırılar gün geçtikçe devam ediyor. Burada herkes sessiz ve sadece izliyor. Biz Kürtler de izlemeye devam edersek, tarih karşısında suçlu durumuna düşeriz. Onun için buna karşı bir araya gelip, tek ses ile karşı çıkmamız gerekiyor.”

LOZAN'IN 100’ÜNCÜ YILINDA TÜRKİYE YENİ BİR ROL OYNAMAK İSTİYOR

Toplantının kapanış konuşmasını yapan KNK Yürütmek Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar ise Türk Devletinin saldırılarına karşı Kürtlerin birlik olmaktan başka çarelerinin olmadığını belirterek, Lozan antlaşmanın 100’üncü yılında Türkiye’nin bölgede yeni bir sınır oluşturmak istediğini söyledi. Aydar, 100 yıl önce yaşanan talihsizliğin tekrar yaşanmaması için Kürtlerin gücünü birleştirip, bu oyunları bozması gerektiği çağrısında bulundu.

Aydar konuşmasında Lozan antlaşmasının 99. yıldönümü dolayısıyla İsviçre’de bir dizi etkinlik düzenleyeceklerini, 100’üncü yıldönümüne denk gelen 2023 yılı için de hazırlıklarının olduğunu dile getirdi.