KNK'NİN 25'İNCİ KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ
Kurdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) 25’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Almanya’nın Berlin kentinde resepsiyon verildi. Resepsiyona KNK Eşbaşkanı Ahmet Karamus, Almanya siyasi parti temsilcileri ile Kürt kurumlarının temsilcileri katıldı.
Burada konuşan Ahmet Karamus, “KNK’nin 25’inci yılını kutluyoruz. Bunun için mutluyuz. KNK, Ahmedê Xanî’nin hayali olan Kürtlerin ittifakını ve birliğini sağlamaya yönelik bir misyonla kuruldu. Ahmedê Xanî, Kürtlerin birliği, ittifakı ve ortak hareket etmelerini çok istemişti. Onun bu umudu ve hayalini kendisine misyon biçen KNK, 1999 yılında kuruluşunu ilan etti. Ulusal birlik perspektifi ile Kürtlerin tarihinde ilk defa dört parçayı kapsayacak şekilde kuruluşunu ilan etti ve kurumsallaştı. Ayrıca dört parça dışında kalan dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Kürtleri de bünyesine alacak çalışmalar önüne koyan bir kurum olarak KNK, Kürtlerin tarihinde ilktir” dedi.
‘KÜRTLER İŞGAL VE İNKARA KARŞI HEP DİRENECEK’
KNK’nin kuruluşu ve kurumlaşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın iradesi ve ısrarının Kürtler açısından önemli bir tarihi dönemeç olduğunu dile getiren Karamus, şöyle devam etti: “ Sayın Abdullah Öcalan’a KNK ve Kürt halkı adına teşekkür ederim. KNK’nin kuruluşu onun fikirleri, düşünceleri ve teşviki ile oldu. Onun girişimleri ve çalışmaları önemsemesi sonucu KNK bugünlere geldi. Kurdistan dört kolonyalist devlet arasında paylaşılmıştır. Bu işgal sürecinin başlangıcı ve alt yapısı, 1924 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile gerçekleşmiştir. Ancak Kürt halkı hiçbir zaman Lozan Antlaşmasını ve sonuçlarını kabul etmemiştir. 100 yıldır Kürt halkı buna karşı çıkmış ve büyük bir irade ile bunu reddetmiştir. Direnmiş ve mücadele etmiştir. Kürt halkı yüzyıldır buna karşı savaşıyor. Kürt halkı, dilini, kültürünü, kimliğini ve özgürlüğünü savunmak ve halk olarak varlığını sürdürmek için 100 yıldır direniyor. Bu işgale ve inkara karşı gerekirse 100 yıl daha direneceğinden kimsenin şüphesi olmasın.”
Kurdistan’ın parçalanması ve dört devlet arasında işgal edilmesine dönemin dünya devletlerinin göz yumduğunu ve onayladığını da hatırlatan Karamus, “İran, Türkiye, Irak ve Suriye gibi kolonyal devletlerin denetimine girmesi için çaba harcadılar. Şêx Saîd’den bugüne kadar ulusal bir strateji çerçevesinde Kürt partileri bir araya gelmemiştir. 25 yıl önce KNK, bu ittifakı kurmak, bunun alt yapısını oluşturmak için kuruldu. Bu rol ve görev ile Kurdistan tüm parçalarını temsil etmek, ittifakını sağlamak ve bunun mücadele zeminini sağlamak için bugüne kadar mücadele etmiştir” ifadelerini kullandı.
ALMANYA TOPLUMUNA KÜRTLERE YÖNELİK KATLİAMLARA KARŞI SESSİZ KALMAMA ÇAĞRISI
Türk devletinin Kürt halkına yönelik geliştirdiği kırım ve savaş politikalarına karşı Alman devletinin hep Türk devleti ile ilişkiler geliştirerek onay verdiğini belirten Karamus, devamla; “ Almanya’da bir milyon Kürt yaşıyor. Almanya devletinin bunu dikkate alması lazım. Başta Almanya hükümeti olmak üzere Almanya siyasi partilerine, sivil toplum kuruluşlarına, insan hakları örgütlerine sesleniyoruz. Hükümetiniz Türk devletinin Kürtlere yönelik katliam politikalarına sessiz kalmasın. Buna göz yummasın. Ticaret ilişkileri adı altında bu katliamları onaylamaması için hükümetiniz üzerinde baskı kurmanız lazım. Kürtlere karşı bu katliamlara karşı duruş göstermesi, demokrasi ve inan hakları noktasında bu soruna yaklaşması için baskı kurmanız gerekiyor. Bu katliamların durdurulması için sizlerin sorumluluk almanızı istiyoruz” diye konuştu.
KÜRT PARTİLERİ VE ÖRGÜTLERİNE İTTİFAK ÇAĞRISI
Karamus, tüm parçalarda Kürt halkının çıkarına uyguna ittifakların yapılacağı ve birliğin sağlanması için daha çok mücadele edecekleri sözünü verirken, Kürt partilere de şu çağrıda bulundu: “Kürt savaşçıların, özgürlük kahramanlarının kanında eli olmayan tüm siyasi partileri, örgütleri ittifak çatısı altında birleşmeye çağırıyoruz. Düşman ile iş birliği yapmayan bütün Kürt oluşumlarına ittifakımız açıktır.”
Karamus’un konuşmasının ardından KNK kuruluşu ve çalışmalarını anlatan bir sinevizyon sunumu yapıldı. Ardından Rosa Luxemburg Vakfı Başkanı Prof. Dr. Heinz Bierbaum bir konuşma yaptı.
Daha sonra kuruluş yıl dönümü dolayısıyla konuklara yemek servisi ve müzik sunumu yapıldı.