Köln'de Uluslararası Kürecik Meclisi kuruldu

Almanya’nın Köln kentinde yapılan bir kongre ile Uluslararası Kürecik Meclisi (UKM) kuruldu.

Uluslararası Kürecik Meclisi (UKM) Kuruluş Kongresi 100 delegenin katılımı ile Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını Mahmut Canaydın'ın yaptığı kongrede HDP eski Milletvekili Besime Konca, HDP Milletvekili Kemal Peköz, AK-EL vakfını temsilen Sacit Akdemir, Kürecikliler Derneği adına Mustafa Duman konuşmalar yaptı.

Kürecik’in sorunlarını ve Kürecik’e dair projeleri takip edecek olan Meclis, Kürecik’in ekolojik yıkıma uğratılmasına karşı da mücadele edecek.

Ülke ve Avrupa'da faaliyet gösteren 11 Kürecik derneğinin ve kanaat önderlerinin çağrısı üzerine bir araya gelen Kürecikliler, meclisim kuruluş amacına dair şu mesajı verdi:

“Kürecik’in sosyal, kültürel, doğal yapısının gelişmesi ve Kürecik’te geleceğe yönelik bir yaşam perspektifinin gelecek nesiller açısından öngörülebilmesi için biz Kürecikliler olarak geleceğe yönelik planlarımızı ve yeteneklerimizi bir birliktelik çerçevesinde harmanlayacak bir uluslararası Kürecik Meclisi’nin kurulmasını kararlaştırdık."

Kuruluş kongresine çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan Kürecikliler, Türkiye ve Kürdistan'dan temsilciler katıldı.

HDP Milletvekili Kemal Peköz, eski HDP Milletvekili Besime Konca’nın da katıldığı kongrede Mahmut Canbay ve Arzu Şimşek eşbaşkanlığa seçildi. Ayrıca eşbaşkanlarla birlikte görev yapacak 13 kişilik bir yönetim oluşturuldu.

Kemal Peköz, göç politikası, tecrit politikaları ve HDP'ye dönük kapatılma davaları hakkında bilgi verdi.

Kongre için çağrıcı dernekler şöyle:

"Darıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kürecikliler Derneği Kürecik Şubesi, Şamışkan (Güneşli) Köyü Derneği, DAD-Kürecik, Avrupa Kepez Derneği, Hollanda Küreciklileri,  AKHI, BRİTANYA Kürecik Derneği, AKEL, Şamışkan (Güneşli) Derneği, HARUNA Derneği, DİDİM Malatyalılar Derneği, İstanbul Kürecikliler Derneği , Ortaköy Derneği.