Köln Mahkemesi: Kurdistan'a giden heyete yönelik uygulama hukuksuz
Köln İdare Mahkemesi, "Kurdistan'a giden barış heyetine yönelik çıkış yasakları hukuksuz" kararını verdi.
Köln İdare Mahkemesi, "Kurdistan'a giden barış heyetine yönelik çıkış yasakları hukuksuz" kararını verdi.
Alman polisi, Haziran 2021’de Düsseldorf Havaalanı üzerinden Hewlêr'e gitmek isteyen Defend Kurdistan üyeleri Theda Ohling ve Ronja H'yi engelleyip pasaportlarına el koydu. Theda Ohling ve Ronja H. başvurusunu karara bağlayan Köln İdare Mahkemesi, polisin tavrının "hukuka aykırı“ olduğuna karar verdi.
Köln İdare Mahkemesi, Alman federal polisinin Kurdistan’a gitmek isteyen delegasyon üyelerini durdurmasını hukuksuz buldu. Mahkeme, Theda Ohling ve Ronja H. adlı Hamburglu iki kadının federal polisin Haziran 2021'de Irak'a gitmelerini yasaklamasına karşı açtıkları davayı karara bağladı. Mahkeme, davacıların gidişlerinin yasaklanmasının ve Irak'a seyahat etmelerinin bir ay süreyle yasaklanmasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
Davacılar Theda Ohling ve Ronja H., Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal eden saldırılarının sona erdirilmesine katkıda bulunmak üzere Güney Kurdistan'a gitmek isteyen uluslararası barış heyetindeydi. 12 Haziran 2021 tarihinde, Defend Kurdistan kampanyasının barış delegasyonu katılımcıları Düsseldorf Havaalanı üzerinden Güney Kurdistan'a gitmek üzere yola çıktı. 14 ülkeden yaklaşık 160 kişinin katıldığı barış delegasyonu, Kurdistan'daki savaş ve Türk ordusunun uluslararası hukuku ihlal eden saldırıları konusunda Avrupa toplumlarında farkındalık yaratmak ve Kurdistan sorununun barışçıl çözümüne katkıda bulunmak amacıyla yola çıktı.
ENGELLEMENİN NEDENİ: ALMANYA'NIN ÇIKARLARI!
Düsseldorf havaalanında federal polis, aralarında Hamburg Parlamentosu Üyesi Cansu Özdemir'in de bulunduğu 17 katılımcının ülkeyi terk etmesine izin vermedi. Bunun üzerine polis söz konusu kişilere bir aylık çıkış yasağı getirdi. Yetkililer, diğer hususların yanı sıra, Federal Almanya Cumhuriyeti'nin Türkiye ile olan ilişkilerini gerekçe göstererek, bu ilişkilerin seyahatler nedeniyle "daha da olumsuz etkileneceğini" belirtti.
Yasaklara karşı yapılan itirazların reddedilmesinin ardından, Hamburg'dan iki katılımcı Haziran 2022'de federal polise karşı dava açtı. Federal polisin eylemlerini, Kürt toplumuyla uluslararası dayanışmaya bir saldırı ve Kurdistan'da barışa olan bağlılıklarının kabul edilemez bir şekilde kriminalize edilmesi ve temel haklarının ihlal edilmesi olarak gördüler. Köln İdare Mahkemesi bu şikayetlerle ilgili kararını verdi.
İki davacının davalarının kısa bir süre içinde ayrı ayrı görülmesinin ardından mahkeme her iki davada da yasakların hukuka aykırı olduğu kararına vardı.
'KÜRTLERE YASAK HERKESİ ETKİLİYOR'
Köln İdare Mahkemesi kararından memnun olan Adli Yardım Fonu AZADÎ e.V. Alman polisine çağrı yaparak federal polisi gelecekte çıkış yasağı uygulamaktan kaçınmaya çağırdı. Almanya’daki çıkış yasağı kararının dayandığı yasakların geçmişinin eski olduğuna atıf yapılırken, günümüzde Kürtler dışındaki diğer kesimleri de etkilediğine değinildi. Açıklamada şöyle denildi:
“Her ne kadar kararın dayandığı yasaklar üç yıldan daha eski olsa da, bugünkü kararın belli bir önemi var. AZADÎ'nin gözlemlerine göre, son yıllarda siyasi olarak aktif kişilerin faaliyetlerini engellemek amacıyla ülke dışına çıkışlarına getirilen yasakların sayısında bir artış söz konusu. Temmuz ayı sonlarında Şengal'e gitmekte olan beş kişilik bir grup Münih havaalanında durdurulmuş ve bir ay süreyle ülkeden çıkışları yasaklanmıştır. Bu grup Şengal'de Êzidîlere yönelik soykırımın 10. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen anma etkinliklerine katılmak istiyordu.
Bu yasaklardan sadece Kürtler ve Kurdistan ile dayanışma içinde olan kişiler değil, örneğin Mart 2023'te Bulgaristan'a seyahat etmesi yasaklanan Nazi Rejimi Zulmüne Uğrayanlar Derneği/Bund der Antifaschist:innen (VVN-BdA) başkanı gibi anti-faşistler de etkilenmektedir."