GÖRÜNTÜLÜ

Orhan Bingöl için Londra’da kitlesel anma: Bu biyografide özgür Kürdistan var

Şehit HPG Komuta Konseyi Üyesi Orhan Bingöl, Londra’da düzenlenen kitlesel bir etkinlik ile anıldı. Kürdistan’ın her karışında büyük izler bırakan komutan için, “Orhan Bingöl’’ün yaşam hikayesi, partisinin çizgisinin biyografisidir” denildi.

İşgalci Türk devletinin 6 Haziran 2024’te Medya Savunma Alanları’na dönük işgal saldırılarında şehit düşen HPG Komuta Konseyi Üyesi Orhan Bingöl (Ali Dinçer), Britanya Kürt Halk Meclisi Şehit Aileleri Komisyonu’nun organizesiyle KCC binasında kitlesel olarak anıldı.

Kürdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmaya, Komutan Orhan Bingöl’ün yakınları ile çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Anmada HPG Komuta Konseyi Üyesi şehit Orhan Bingöl şahsında işgale ve ihanete karşı duruşun nasıl olması gerektiğine yönelik mesajlar verildi. Komutan Orhan Bingöl için kurulan masaya karanfiller bırakılarak, mumlar yakıldı. 

Kürt Halk Meclisi adına yapılan açılış konuşmasında, 33 yıl boyunca Kürdistan’ın her karışında kesintisiz bir biçimde direnen ve alın teri döken Komutan Orhan Bingöl’ün Kürdistan halkının yiğit bir komutanı olduğu vurgulandı. Komutan Orhan’ın özgür yaşam yolunun bir dervişi olduğu ifade edilen konuşmada, “O, Rêber Apo’nun yılmaz bir yoldaşı oldu. Köleliğe karşı özgürlüğü, işgale karşı direnişi rehber edindi. Sözüyle eylemiyle pratiğiyle yüzünü dağlardan ayırmadı” dedi. 

Açılış konuşmasının ardından 33 yıllık mücadele yaşamını konu edinen sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi sırasında sık sık, “Şehîd Namirin”, “Bijî Serok Apo”, “Kürdistan Faşizme Mezar Olacak”, Bijî Gerîla” sloganları atıldı. 

‘PRATİĞİYLE TARİHE BİR NOT BIRAKTI’

Ardından Kürt Halk Meclisi‘nden Ercan Akbal bir konuşma yaptı. Akbal, şunları söyledi: “Tüm Kürdistan şehitlerini anıyorum, anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Bugün Kürdistan dağlarında, ovalarında, Orhan Cihat Bingöl, Tekîn Goyî, Berwar Dersim yoldaşların, Nûjiyan Amed, Alan Milazgîr, Rosîda Mêrdîn, Sara Tolhildan, Sema Cuya Çewlîg, Tîjda Jiyan gibi eşsiz yoldaşların öncü devrimci ruhları, emekleri ve fedakarlıkları ile faşizm ve işgalcilik büyük bir bozguna uğruyor.”

Şehit Orhan’ın 33 yıl boyunca kesintisiz bir mücadelenin sahibi olduğunun altını çizen Akbal, “Yaşamı duruşu direnişi ilkeleri ve mücadelesi ile Kürdistan tarihine önemli bir not bıraktı. Heval Orhan, tüm yaşamını Kürdistan halkının özgürlüğü ve özgür Kürdistan devrimine adadı. Komutan Orhan, Kürdistan’ın her karışında büyük izler bıraktı. Bu iz, özgürlüğün izi, teslimiyete karşı direniş, pasifizme karşı devrimci çizginin izidir” dedi. 

‘HEVAL ORHAN TARİHİ YAZMADI, TARİH YAPTI’

Halkların Birleşik Devrim Hareketi adına ise Serhat Hawar bir konuşma yaparak, şehit Orhan Bingöl’ü andı. Sömürgeci faşist Türk devletinin saldırılarını tüm şiddetiyle sürdürdüğüne işaret eden Serhat Hawar, “Tarihi insanlar yapar ve yazar ama bazı insanlar vardır ki bütün aklı ve yüreğiyle bu tarihi yapar. Hakikaten insanlarımızın hafızasında en fazla bu insanlar kalır. İşte Orhan yoldaş da diğer yoldaşlar gibi bütün aklı yüreğiyle bu savaşın bir özgürlük militanı ve mücadele gerçeğidir. Bu özgürlük savaşını şekillendiren ve devrime çok fazla değer katmış bir yoldaştır. Komutan Orhan Bingöl’’ün yaşam hikayesi, biyografisi, partisinin, hareketinin ve örgütünün çizgisinin biyografisidir. Bu biyografide direniş var, fedakarlık var, özgürlük idealleri, yılmazlık, inanç, kararlılık ve özgür bir Kürdistan var. Mutlaka ama mutlaka özgür Kürdistan’ı kazanacağız, işgalciler yenilecek. Bizler de şehitlerin anılarına bağlı kalacağımızın sözünü yineliyoruz” denildi. 

‘FAŞİZME KÖK SÖKTÜRDÜ’

Son olarak Kürt Halk Meclisi Şehit Aileleri Komisyonu adına Ali Poyraz konuştu. Poyraz, Kürt Özgürlük Hareketinin fedailerinin işgalciye ve faşizme kök söktürdüğünü ifade ederek, “Faşizm, Türk sömürgeciliği, bir bütün olarak Ortadoğu gericiliği, Kürdistan halkı içerisinde ihaneti sürekli canlı tutmaya çalıştı. Fakat Kürt gerillası, PKK gerçeği, bu ihanet ve işbirlikçi çizgiye karşı ideolojik, örgütsel ve askeri olarak sert darbeler vurdu, vurmaya devam ediyor. İşte Orhan Bingöl yoldaşımız da bu çizgiye karşı özgür ve onurlu bir halk gerçekliğinin, direniş çizgisinin komutanıdır. Kürdistan halk gerçekliğinin özgür bir halk gerçekliğine evrilmesinde bugüne ve geleceğe ışık tutan öncü yoldaşımız oldu. Anıları yolumuzu aydınlatıyor. Anılarına bağlılık sözü veriyoruz. Şehitlerimizi bir kez daha saygı ve minnetle anıyorum” diye kaydetti. 

Anma, kitlenin alkışlar eşliğinde hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo”, “Şehîd Namirin” şeklinde sloganlar atması ardından son buldu.