GÖRÜNTÜLÜ

Komutan Zekî Şengalî şehadetinin 6’ıncı yılında anıldı

Zekî Şengalî’nin şehadetinin 6’ıncı yılı vesilesiyle düzenlenen anmada, tüm Şengal şehitleri anıldı.

Türk devletinin SİHA saldırısı ile katlettiği Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zekî Şengalî (İsmail Özden) şehadetinin 6’inci yılı dolayısıyla anıldı.

Almanya’nın Herford kentinde düzenlenen anma etkinliğine Şengalî’nin ailesi, Êzidî ve Kurdistani kurum temsilcileri, KOMAW üyelerinin yanı sıra çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Anmanın yapıldığı salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimleri ve Zekî Şengalî’nin yanı sıra  katledilen Êzidîlerin resimleri asılırken, tören bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Zekî Şengalî ailesi adına Gulê Özden bir konuşma yaparak, Şengalî’nin mücadelesinin Êzidî toplumunun birliğinin sağlanması için devam ettirileceğini söyledi.

Şengal Direnişçiler Kurumu adına söz alan Xelîl Çiya, Zekî Şengalî’nin toplumsal birliği sağlamak amacıyla yürüttüğü çalışmalara değinerek, Şengalî’nin mücadele mirası temelinde Êzidî toplumu dahil Kürt birliğinin sağlanması için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

NAV-YEK Koordinasyon Üyesi Hacı Çelik, Zeki Şengalî’nin yaşamı ve mücadelesini anekdotlarla anlatarak, Êzidî toplumunun yaşadığı katliamların son bulması ve statü sahibi olması için bu mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

KCDK-Eşbaşkanı Engin Sever ise Êzidî toplumunun tarihsel olarak yaşadığı fermanlara işaret ederek, bu fermanların bir daha tekrarlanmaması için Êzidî toplumunun statü ve savunma sahibi olması gerektiğini vurguladı. Zeki Şengalî’nin yürüttüğü toplumsal mücadelenin bugün daha iyi anlaşıldığını ifade eden Sever, Şengalî’nin, Şengal topraklarının özgürlüğü ve Êzidî halkının güven içinde yaşaması için büyük bir mücadele yürüttüğünün altını çizdi.

Sîwana Meclîsên Jinên Êzidî (SMJÊ) adına ie Nujiyan Günay konuştu. Nujiyan Günay, Zekî Şengalî gibi liderlerin mücadelesinin Êzidî kadınları adım adım özgürlüğe götürdüğünü, Êzidî kadınlar olarak büyük bedellerle elde ettikleri özgürlük bilincinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Anma, Êzidî toplumunu anlatan sinevizyon gösterimi ardından sona erdi.