YENİLENDİ

Kürdistan Özgürlük Şehitleri Aarau, Paris ve Nürnberg'de anıldı

Farklı tarihlerde şehit düşen Kurdistan Özgürlük Gerillaları ve katledilen kadın gazeteciler için düzenlenen anmada, yurtseverler olarak dönem görevlerine sahip çıkarak şehitlere layık olunabileceğinin altı çizildi.

Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarında şehit düşen Kurdistan Özgürlük Gerillaları’nın yanısıra katledilen kadın gazeteciler için İsviçre’nin Aarau ile Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers le Bel banliyösünde anma etkinlikleri düzenlendi.

AARAU

İşgalci Türk devletinin Botan Kêla Memê alanına yönelik  hava saldırılarında 17-18 Ağustos tarihlerinde şehit düşen Xebat Cûdî (Reşit Çevik), Zamani Amanos (Serhat Güzel), Serhed Jêhat (Veysel Sevinç) ve Yılmaz Dêrsim (Barış Kartal) için İsviçre'nin Aarau kantonunda anma düzenlendi.

Lenzburg kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde düzenlenen anmaya Zamani Amanos'un ailesi, Şehit Aile Kurumu (KOMAV) temsilcileri, KCDK-E Eşbaşkanlık Divan üyesi Musa Farisoğulları, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Dilan Çetinkaya ve CDK-S Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Emrullah Bingül ve çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Anma bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) temsilcisi Mustafa Karahan bir konuşma yaptı. Başta şehit ailelerine olmak üzere Kürt halkına başsağlığı dileyen Karahan, “Başta şehit ailelerimizin, Önder Apo’nun ve bütün Kürt halkının başı sağolsun. Şehitlerimize borçluyuz. Mücadelelerine sahip çıkarak şehitlere karşı görevlerimizi yerine getirebiliriz” dedi.

Aarau Şehid Aile Komisyonu adına konuşan Necmettin Er, mücadelenin sürdüğünü ve şehitler verildiğine işaret ederek, “Biz şehit aileleri olarak ne olursa olsun şehitlerimize sahip çıkacağız. Onların mücadelelerini sürdüreceğiz ” dedi.

Zamani Amanos’un ailesi adına söz alan Mekiye Güzel, Zamani Amanos’un ailenin ilk şehidi olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Biz Zamani’nin ailesi olarak acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyoruz. Bu ailemizin ne ilk şehididir ne de son olacak. Biz yaşadıkça bu mücadele sürecek. Zamani, bir süre işgalci Türk devletinin zindanlarında kaldı. Çıkınca yönünü özgür dağlara verdi. Her zaman kararlı biri oldu. Kürtlük ve Kürdistan bilinciyle kendini yetiştirmişti. Hiçbir zaman mücadeleden kopmadı. Bütün Kürdistan halkının başı sağ olsun. O Kürt halkı için mücadele etti ve bu uğurda şehit düştü. Şehîd namirin.”

Anmada son olarak CDK-S Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Emrullah Bingül konuştu. Bingül konuşmasında Kürtlerin tarih boyunca yaşadıkları zulümlere vurgu yaparak mücadele çağrısı yaptı. Bingül, devamla şunları ifade etti: “Yüzyıllar boyunca Kürtler Mezopotamya’da kimliklerini yitirmeden devletsiz yaşadılar. Ancak son iki yüzyılda Kürt halkı yok sayıldı. Cumhuriyet ile beraber Kürtlere karşı soykırım yapıldı. Koçgirî’den başlayarak Şêx Saîd, Zîlan, Agirî ve Dersim isyanlarında halkımız topyekun katliamlardan geçirildi. Ölüm sessizliği, Önder Apo’nun 1975’de Ankara’da attığı adımla sona erdi. Son 50 yıl mücadele ile geçti. Çok şehit verildi ama Kürt halkının kimliği kabul edilmesini sağladı. Şu an saldırılar sürüyor ama başta gerillalarımız olmak üzere her alanda bir direniş de var. Biz şehitlerimize borçluyuz. Onların sayesinde bugünlere geldik. Mücadelemiz sürüyor. Başta Önder Apo’nun İmralı direnişi ve Özgürlük Gerillalarının destansı direnişi devam ediyor. Bizler de onların bu direnişine karşılık bulunduğumuz alanlarda mücadeleyi büyütmeliyiz. 21 Eylül’de Frankfurt’a yapılacak olan 32. Kürt Kültür Festivali’ne katılarak başlatılan ‘Önder Apo’ya özgürlük’ hamlesine destek sunmalıyız. Binler hep birlikte tecride karşı haykırmalıyız. 16 Kasım’da Köln’de yapılacak olan Önderlik mitingine katılıp mücadeleyi yükseltmeliyiz. İşte bunları yaparak bu şehitlere sahip çıkabiliriz” dedi.

Konuşmalardan sonra Kêla Memê şehitlerine ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterildi. Anmadan sonra Zamani Amanos’un ailesi akşam saatlerine kadar taziyeleri kabul etti. 

PARİS/VILLIERS LE BEL

Fransa’nın başkenti Paris'in Villiers Le Bel bölgesinde ise, Eylül ayında şehadetleri açıklanan HPG Askeri Konseyi Üyesi Orhan Cihat Bingöl, Serhat Jêhat, Devran Cûdî, Kemal Piling, Nûjiyan Amed ile gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn için anma etkinliği yapıldı.

Villiers le Bel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmaya çok sayıda Kurdistanlı katıldı. 
Konuşmacılar, şehitlerin mücadelenin en önemli  yürütücü gücü olduğunu, onların yolunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Anma, şehitlerin hayatını anlatan sinevizyon gösteriminden sonra atılan “Şehîd Namirin” "Bijî Serok Apo" sloganları ile son buldu.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kenti Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde de, işgalci Türk devletinin 12 Ağustos 2024 günü Botan’ın Kato Marînos alanında gerçekleştirdiği saldırıda fedaice savaşarak şehadete ulaşan Armanç Devrim (Hacer Tekin) ile 30-31 Temmuz 2024 günlerinde Botan’ın Elkê bölgesinde gerçekleşen işgal saldırısında şehit düşen Eylem Stêrk (Meryem Önür) ve Sozdar Evîn (Betül Aydın) için anma düzenlendi.