Kürt dostu Brigitte, Hamburg’da son yolculuğuna uğurlandı

Uzun yıllardır Kürt halkı için mücadele eden siyasi aktivist Brigitte Reiß, Hamburg’da düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi.

Almanya’da 1980’li yıllardan bu yana Kürt halkının verdiği özgürlük ve hak mücadelesinin yanında olan kadın aktivist Brigitte Reiß, 4 Nisan 2022 günü Hamburg’da yaşadığı evde hayata gözlerini yummuştu.

Ölümüyle Hamburg’da yaşayan Kürtler ve dostlarını üzüntüye boğan Reiß için dün cenaze töreni düzenlendi. Törenin ardından Reiß, Hamburg’un Ottensen semtinde bulunan mezarlıkta toprağa verildi.

Kalabalık bir kitlenin katıldığı cenaze töreninde konuşan Rojbîn Kadın Meclisi’nden Leyla Kaya, Brigitte Reiß’in Kürt halkı için yaptıklarını dikkat çekerek Kürtlerin değerli bir dostunu kaybettiğini söyledi.

Brigitte’nin geçtiğimiz yıllarda yaşamını yitiren Beate ve Robert ile Kürdistan’a giden heyetleri organize ettiklerini belirten Kaya “Son olarak Şengal’e gitmek istiyordu fakat sağlık durumu buna elverişli değildi. O, Alman ve Kürt halkı arasında bir köprüydü” diye konuştu.

40 YILDIR KÜRT HALKININ YANINDAYDI

Thüringen Eyaleti’nin Gotha kentinde 1947 yılında dünyaya gelen Reiß, gençlik yıllarında ağır engelli çocuklara destek veren kuruluşlarda çalıştı.

1970’li yıllardan itibaren kız kardeşi Beate Reiß ve Robert Jarowoy ile birlikte politik mücadelenin içinde yer alan Brigitte Reiß, 1980’li yılların başında bu yana ise Kürt Özgürlük Hareketi’ne aktif destek veren isimlerden oldu.

1984 yılında Kürt halkına verdikleri desteği daha da büyütmek amacıyla Brigitte Reiß ve arkadaşları Hamburg’da Kürt Halkının Dostları isimli bir dernek kurdu.

1992’de Kurdistan Hilfe e.V. (Kürdistan Yardım Derneği)’nin kurulmasına öncülük eden Brigitte Reiß, daha sonraki yıllarda tarihi kent Hasankeyf’i sular altında kalmasına yol açan Ilısu barajına karşı kurulan inisiyatifte mücadelesini sürdürdü.

Brigitte Reiß ile Kürt halkının mücadelesine aktif destek veren isimlerden Beate Reiß 2018’de, Robert Jarowoy ise 2020’de hayata gözlerini yummuştu.