Kürt gençleri Güney Afrikalı Abahlali BaseMjondolo ile buluştu

Kürdistan Gençlik Diplomasi Komitesi Güney Afrika'nın Durban kentinde, 100 bin üyesi olan Abahlali BaseMjondolo örgütü ile buluştu

Gençlik delegasyonu bu cuma günü Güney Afrika'nın doğu kıyısındaki Durban'a giderek ülkenin en büyük toplumsal örgütlerinden Abahlali BaseMjondolo ile bir araya geldi.

100.000 üyesi olan Abahlali BaseMjondolo, toprak işgallerini ve bunların komünal yapılarda kolektif yönetimini organize ediyor.

Örgüt, komünal yaşam tarzıyla, Güney Afrika'nın yoksul bölgelerinde, çoğunlukla ülkenin siyah nüfusunun yaşadığı ilçelerde devletin baskısına ve temel hizmetlerin eksikliğine karşı savunma içerisinde olduğunu belirtiyor.

Belde sakinleri her an tahliye edilmek ve barakalarının yıkılmasıyla karşı karşıya kalırken, çoğu durumda elektrik ve suya erişimleri yok bulunmuyor.

Komünal çalışmaları nedeniyle Abahlali BaseMjondolo toplulukları yetkililerin hedefinde yer alıyor. Güvenlik güçleri düzenli olarak topluluklara baskın düzenleyerek kendi yönetimlerindeki bahçeleri, tavuk çiftliklerini ve diğer altyapıyı tahrip ediyor.

Bu baskılar sırasında cinayetler de işleniyor. Abahlali BaseMjondolo kaynaklarına göre 23 aktivist güvenlik güçleri ve kiralık katiller tarafından öldürüldü. Son olarak, Abahlali BaseMjondolo gençlik ve kadın hareketinin önde gelen isimleri öldürüldü.

Abahlali BaseMjondolo, Kürt heyeti örgütün ofisinde kabul etti.  Her iki taraf da kendi mücadelelerinde hayatını kaybedenlere saygılarını ifade etti.

Güney Afrikalı toplumsal örgüt temsilcileri, Kürt heyeti kadın hareketinin lideri Nokuthula Mabaso'nun 5 Nisan'da çocuklarının gözleri önünde vahşice öldürüldüğü eKhenana komününe götürdü.

Mabaso, bir akşam toplum merkezindeki bir toplantıdan iki çocuğuna bakmak için çıktıktan sonra, kiralık bir katil tarafından evinin önünde katledildi.

Topluluğun 60 üyesi, özellikle de Nokuthula'nın çocukları hâlâ şokta. Bununla birlikte, kaybettikleri yoldaşlarının mücadelesini sürdüreceklerini ve direnmeye devam edeceklerini vurguluyorlar.

Abahlali BaseMjondolo kolektif kendi kendine yeterlilik ve kendi kendini yöneten Franz Fanon Siyasi Eğitim Okulu gibi devlet sistemine alternatifleri hayata geçirmeye devam edeceklerini ifade ediyorlar.