Les Echos: Türkiye ateşle oynuyor!

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos’da Efrin’e yönelik işgal saldırısı analiz edildi. Gazete, “Türkiye ateşle oynuyor” diyerek yaşanan durumu özetledi.

Yves Bourdillon imzalı analizde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye Kürtlerine yönelik başlattığı askeri operasyon tehlikeli görünüyor. Ama Ankara’dan bakılınca kaçınılmaz” dedi.

“Bir bataklık daha” diyerek Türk işgalini değerlendiren Bourdillon, Türk hükümetinin Minbic konusunda ABD’ye yönelik tehdidine de dikkat çekti. Pentagon’un yıldırmaya geçit vermediğini savunan Bourdillon, zira Kürtlerin DAİŞ’e karşı etkili bir şekilde savaştığının altını çizdi.

Erdoğan’ın Minbic’e kadar gitme tehdidi için “Batılılar için bir kabus ve Kremlin’e ise zevk veriyor” dedi.

Bourdillon, Türkiye’nin NATO üyeliğinin tehlikede olduğuna işaret ederken “Türkiye’nin NATO’dan çıkış senaryosu bir yıl önce tamamen fantezi iken artık kurumun veya Türk toplumunun bir kısmını cezbediyor” ifadelerini kullandı.

Alandaki durumun çok belirsiz kalmaya devam ettiğini belirten Bourdillon, “Türkiye’nin teorik üstünlüğüne (sayısal olarak NATO’nun ikinci ordusu) ve ÖSO’lu Suriyeli isyancıların desteğine rağmen ağır kayıplar vermeden savaşçı YPG’yi yenmesi teminat altında değil” dedi.

Bourdillon şöyle devam etti: “Batılılar, Türk bölgesel gücüyle ilişkilerini korumak için YPG’yi bırakmaya meyilli gibiler (...) Bu bataklıkta belki de net olan tek şey, Avrupalıların oyundan geniş bir şekilde çıkmaları ve Türkiye üzerinde artık bir levyeye sahip olmamalarıdır. Zira üyelik projesi artık bir zombidir.”