Londra’da binler ‘Kürdistan’ı savun’ dedi

Londra’da enternasyonal gruplar eşliğinde binlerce kişi ‘Kürdistan’ı savun’ diyerek miting ve yürüyüş gerçekleştirerek, “Türk faşizmi ve işgalini durduracağız” dedi.

Türk devletinin Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı enternasyonalist gruplar ve Kürt Halk Meclisi’nin ‘Kürdistan’ı savun’ çağrısı ile binlerce kişi Londra BBC. Binası önünde bir araya geldi.

Eyleme anti-faşist gruplar, anarşistler, Filistin Halkıyla Dayanışma örgütleri, Freedom For Öcalan Kampanya üyeleri, ekolojistler, Devrimci Komünist Dayanışma, MLKP, Gik-Der ve çok sayıda örgüt ile kurum katılarak destek verdi. Eyleme ayrıca İngiltere’nin göçmenleri Ruanda’ya göndermek istemesine karşı açlık grevi başlatan Gik-Der üyeleri de katıldı. Birçok politik organizasyonun flamaları ile katıldığı eylemde, YPG, YPJ, TCŞ ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çok sayıda flamaları taşındı.

Eylemde açılan döviz ve pankartlarda Türk devletinin kimyasal silahlar kullanarak Kürdistan’daki işgal politikalarına tepki ve öfke gösterildi. BBC binası önünde bir araya gelen kitle sık sık, “Kahrolsun Türk faşizmi”, “Britanya Türk devletine desteğini kes”, ‘Faşizme karşı Kürdistan’ı savun”, “Kürdistan’daki savaşa dur de”, “Terörist devlet terörist Erdoğan”, “Bijî Serok Apo”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Kahrolsun ihanet” şeklinde sloganlar atıldı.

Gençlerin ulusal kıyafetlerle katıldığı eylemde, sık sık Kürt gerillasına yönelik dayanışma sloganları atmaları dikkat çekti. PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için imzaların toplandığı eylemde, bu talebe yönelik dövizler taşındı.

‘FAŞİZME KARŞI KÜRDİSTAN’I SAVUN’

BBC binası önünden kortej halinde Başbakanlık binasının bulunduğu Downing Street’e doğra yürüyüşe geçildi. Sloganların dinmediği eylemde kitle Londra’nın en popüler ve işlek caddesi olan Oxford Circus’ta yoğun ilgiyle karşılaştı. Burada hep bir ağızdan “Faşizme karşı Kürdistan’ı savun” sloganı atıldı. Çevredekiler, alkış ve zafer işaretleri ile eyleme ilgi gösterirken Türk devletinin savaş suçlarını anlatan bildiriler dağıtıldı.

Bu arada kitlenin yürüyüşü sırasında bazı Türk faşistler ‘ülkücü’ işaretleri ile provokasyon yaratmak istedi. Eylemcilerin sert tepkisi ile karşılaşan faşistler polis kontrolünde bölgeden uzaklaştırıldı.

SİLAH SATIŞINI DURDURUN!

Yürüyüş Başbakanlık binası önünde sona ererken, eylemde kurumlar adına konuşmalar yapıldı. KCDK-Başûr adına Heval Şivan, Gazeteci Mark Campbell, Devrimci Komünist Dayanışma adına Ali Demir, YPG’de yaşamını yitiren Anna Campbell’in babası Dirk Campbell, Freedom For Öcalan Kampanyası temsilcisi, Unite The Union Sendikası'nın Uluslararası Direktörü Simon Dubbins, Sinn Fein Temsilcisi ve Filistin Dayanışma Grupları adına birer konuşma yapıldı. Yapılan konuşmalarda Türk devletinin soykırımcı, barbar ve katliamcı geleneğini sürdürdüğü vurgulanarak, Ortadoğu’yu kan gölüne döndürdüğü vurgulandı.

Britanya’nın ve İngiliz Hükümeti’nin Türk devletine derhal silah satışlarını durdurması ve kimyasal silahların kullanılarak savaş suçları işleyen Türk devletine yaptırım uygulanmasını istedi.

ABDULLAH ÖCALAN BARIŞ YOLUNU AÇIYOR

Ortadoğu barışının yolunun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fikirleri ve düşünceleri olduğu vurgulanan konuşmalarda, Türk devletinin sömürgeci politikalar ile Kürdistan’ı işgal etmek istediği ifade edildi. Tüm devrimci, sosyalist, dindarlar, anti-faşist gruplardan demokrasi ve insan haklarından yana olan tüm güç ve kesimlerin işgale karşı Kürdistan’ı savunması gerektiği ifade edildi. Kürdistan’ın savunmanın barışı, özgürlüğü ve demokrasiye savunmak anlamı taşıdığı kaydedildi.

Eylem slogan ve alkışlar eşliğinde sona erdi.

İSKOÇYA PARLAMENTOSU ÖNÜNDE BAŞKA BİR EYLEM

İskoçya’da da Kürt Halk Meclisi ve enternasyonalist gruplar öncülüğünde Parlamento binası önünde bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde, Kürdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı İskoç Parlamentosunun tavır koyması istenirken, Britanya’nın Türk devletine silah satışına karşı harekete geçilmesi çağrısında bulunuldu.

Sık sık, işgal karşıtı sloganların atıldığı eylemde, Türk devletinin Kürt halkına karşı soykırım politikaları yürüttüğünün altı çizildi.