Markéta Všelichová: Biz insanlık için savaşıyoruz

DAİŞ çetelerine karşı savaşan Kürt halkına destek olmak için 2015 yılında Rojava'ya giden Çek Cumhuriyeti vatandaşı Markéta Všelichová, yaşadıklarını 'Biz insanlık için savaştık' kitabında ele aldı.

Çek Cumhuriyeti vatandaşı Markéta Všelichová, Kürt halkının DAİŞ çetelerine karşı verdiği savaşta insani destek sunmak için o dönem Rojava'ya gitti ve 2016 yılından Türkiye'den Güney Kürdistan'a geçmek isterken eşi Miroslav Farkas ile birlikte Türkiye'de tutuklandı. 4 yıl Türkiye cezaevinde kalan Markéta Všelichová, bu süreçte yaşadıklarını 'Biz insanlık için savaştık' kitabında ele aldı. 

Geçtiğimiz Salı günü Çek Cumhuriyeti'nin Başkenti Prag’da yapılan bir programda kitabını tanıtan Markéta Všelichová, Şengal'de başlayan ve Rojava ile devam eden uzun mücadelesini anlatıyor. Türkiye cezaevlerinde rehin tutuldugu yılları da anlatan Všelichová, kitabının son bölümünde ise hem cezaevindeki Kürt arkadaşlarıyla anılarını, hem de Şengal ve Rojava'dan hazırladığı bir foto albüme yer veriyor. 

Nisan ayında eşi ve kız çocuğu Arien’le birlikte Rojava'yı ziyaret eden Všelichová, Reqa'ya kadar giderek hem eski arkadaşlarıyla buluştu, hem de mülteci kamplarını gezdi. Ülkesi Çek Cumhuriyeti'nde Rojava için aktif bir şekilde mücadelesini sürdüren Všelichová, buradaki Kürt toplumuyla birlikte daha çok katkı sunmak istediğini söyledi.

CEZAEVİ SÜRECİ

2015 yılında ilk defa insani yardım için Şengal'e giden ve oradan Rojava'ya geçen Markéta Všelichová, eşi Miroslav Farkas ile birlikte bu yardımlarına devam etmek için 2016 yılının Ağustos ayında Güney Kürdistan'a geçerken sınırda tutuklandı. 

Şırnak'taki bir mahkeme tarafından YPG üyesi olmak ve yardım etmek iddiasıyla tutuklanan Markéta Všelichová ve eşi Miroslav Farkas, 6 yıl 3 ay cezaya çarptırıldı. Markéta Všelichová ve eşi Miroslav Farkas'a verilen bu cezalar daha sonra Çek Cumhuriyeti ve Türk devleti arasında bir krize neden oldu. 4 yıl sırasıyla Şırnak, Şakran ve Erciyes cezaevlerinde kalan çift, Çek hükümetinin baskıları sonucu Temmuz 2020 yılında serbest bırakıldı. 

Çok iyi derecede Kürtçe konuşan ve yeni doğan kız çocuğuna Kürtçe Arien ismini veren Markéta ve Miroslav Všelichová çifti, Rojava için çalışmalarına kaldıkları yerden devam ediyor.