Marsilya’da eylem sırasında bir Kürde saldıran polise hapis cezası

Fransa’nın Marsilya kentinde aralık 2022’deki bir protesto gösterisi sırasında Kürt bir eylemciye saldıran bir polis memuruna sekiz ay ertelemeli hapis cezası ve bir yıl süreyle kamusal alanda çalışma yasağı talep edildi.

Aralık 2023'ten bu yana Bobigny'deki Bölgesel Temas Tugayında görev yapan Marsilyalı polis, “bir göstericinin yüzüne ne gerekli ne de orantılı olmayan bir şekilde yumruk atmakla” suçlanıyor. 

23 Aralık 2022’de aralarında KCK Yürütme Konseyi Üyesi ve kadın hareketi öncülerinden Evîn Goyi’nin (Emine Kara) de olduğu üç Kürdün katledildiği saldırıdan bir gün sonra, 24 Aralık günü, Marsilya’da protesto eylemi düzenlenmişti. 

Marsilya savcısı Sylvie Odier, polis hakkında sekiz ay ertelemeli hapis cezası ve bir yıl süreyle kamusal alanda çalışma yasağı talep etti. 

Savcı Sylvie Odier, sanığın gösterinin sonunda Mustafa I.'yı polise çeşitli cisimler fırlatan kişi olarak teşhis ettiğine inanarak “dürüst bir hata” yaptığını savundu. 

Ancak bir polis amirinin yaya kamerasından alınan görüntülerde Kürt fayans ustası Mustafa I.’nin saldırıya uğradığı sırada tek başına sessizce yürüdüğü tespit edildi. 

Sanık polis memuru, “Hatırladığım kadarıyla koşuyordu” diyerek savunma yaptı. 

Savcı Silvie Odier, polisin yaptığı gözaltının “haklı ancak orantılı” olmadığını söyledi. Polis, Kürt işçinin yüzüne iki şiddetli darbe vurmuş, burnunu kırmış ve ciddi kanamaya yol açmıştı. 

Dava açan fayansçı Kürt, “bilinç kaybı” nedeniyle olayları hatırlamıyor. Ancak görüntüler de polis memuru kendisine doğru koştuğunda, Kürt işçinin suçlanacak bir şey olmadığını belirtmek istercesine ellerini kaldırdığını gösteriyor. 

HAKKINDA BİR DAVA DAHA VAR

Savcı, sözkonusu polis memurun dört ay boyunca hakkında açılan iki dava nedeniyle “davranışsal bir sorun” yaşadığına işaret etti.

Sanık polis memuru 31 Mayıs'ta aynı sulh ceza mahkemesi tarafından, emekli maaşları için yapılan bir gösteride genç bir çifte karşı işlediği benzer suçlar nedeniyle altı ay ertelenmiş hapis cezasına çarptırılmıştı. Polis memuru cezayı temyize götürdü. 

Polis memuru ayrıca ayrıca, Mustafa I.'nın gözaltına alınmasına neden olan protesto eylemine atıfta bulunan sahte bir tutuklama raporu düzenlemekten de yargılanıyor.

Mahkeme kararını 25 Kasım'da açıklayacak.