Süryaniler Rojava şehitlerini andı-YENİLENDİ

Rojava şehitleri için düzenlenen anmada konuşan İsviçre Süryani Pederi Kerim Asmar Haktan, adaletten yana verilen mücadele, kutsal bir mücadeledir. Bu mücadeleye emek veren, kan veren, can verenlerin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Süryani Bethnarin Ulusal Konseyi (MUB) Süryani halkı için mücadele ederek yaşamını yitiren Süryani savaşçılar için İsviçre’nin Turgi kentindeki Süryani derneğinde bir anma gerçekleştirdi.

Anmaya İsviçre Süryani Pederi Kerim Asmar, Aarau Mehmet Tunç Halk Meclisi Eşbaşkanı Seda Can, Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) temsilcileri ile Kürdistan Komünist Partisi sözcüsü Kemal Bilget katıldı.

Bütün şehitler işin yapılan saygı duruşuyla başlayan anmada ilk olarak şehitler için hazırlanan sinevizyon gösterildi.

Daha sonra MUB üyesi Albert Rhawi Süryanice bir konuşma yaptı. Şehitlerin halkı için canlarını feda ettiğine vurgu yapan Rhawi, onların ideallerini yerine getireceklerini söyledi.

Aarau Mehmet Tunç Halk Meclisi Eşbaşkanı Seda Can ise bugün 9 Ekim olduğunu hatırlatarak, “9 Ekim komplosunun yıldönümündeyiz. Bu kara günde Süryani halkının şehitlerini birlikte anıyoruz. Bu kadar şehit bize bir hakikati gösteriyor. Uluslararası komplo ile birbirine kırdırılmaya çalışılan Kürdistan ve Mezopotamya coğrafyasındaki halklar omuz omuza mücadele ediyor. Komplo, bu şehitler şahsında, Rojava Kadın Devrimi şahsında boşa çıkarılmıştır” dedi.

Anma kurum temsilcilerin konuşmalarıyla devam etti. 

Anmada son olarak İsviçre Süryani Pederi Kerim Asmar konuştu. Asmar, Süryanice başladığı konuşmasını Türkçe devam ettirdi. Süryaniler olarak çok acı çektiklerini ifade eden Asmar, “Kökümüzden koparılıp atıldık. Yaşadığımız bu yer bizim kültürümüzü yansıtmıyor. Yurtsuz kaldık, evsiz kaldık, zulüm gördük ama mücadele etmeye devam edeceğiz. Sadece kendimiz için değil bütün halklar için mücadele edeceğiz. Haktan, adaletten yana verilen mücadele, kutsal bir mücadeledir. Bu mücadeleyi verenler çok önemli bir iş gerçekleştiriyor. Ezilen bütün halklar için mücadele etmeliyiz. Şimdi şehitleri anıyoruz. Bu mücadeleye emek veren, kan veren, can verenlerin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Anma, Süryanice atılan sloganlarla sona erdi.