GÖRÜNTÜLÜ

Nazım ve Cihan için BBC binası önünde eylem: Bu bir savaş suçudur

Kürt Gazeteciler İnisiyatifi öncülüğünde Londra BBC binası önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, işgalci Türk devletinin, gazeteciler Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'i hedef alarak katlettiğine ve bunun savaş suçu olduğuna dikkat çekti.

Britanya Kürt Gazeteciler İnisiyatifi ve Kürt Halk Meclisi’nin çağrısı ile Kürtler ve dostları, Londra BBC binası önünde bir araya gelerek Gazeteci Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in Türk devleti tarafından katledilmesini protesto etti. 

Eylemde Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in fotoğraflarının yer aldığı pankart ve dövizlerin yanı sıra üzerinde Önder Apo’nun fotoğraflarının bulunduğu flamalar taşındı. 

Sık sık, “Şehîd Namirin”, “Bijî Berxwedana Rojava”, “Terörist Türk devleti” sloganlarının atıldığı eylemde Kürt gazetecilerin katledilmesini görmek istemeyen BCC’ye dönük, ‘Utanın’ sloganı atıldı. 

Britanya Kürt Gazeteciler İnisiyatifi adına İlham Bakır ve Nejla Ari birer konuşma yaptı. 

Gazeteci ve yazar İlham Bakır, özgür basın emekçileri Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in hedef gözetilerek katledildiklerini hatırlatarak, “Bu anlamda haber takibi yapan gazetecilerin hedef alınarak öldürülmesiyle tüm uluslararası sözleşmelere göre açıkça bir savaş suçu işlenmiştir. Saldırıyı gerçekleştirenler, işledikleri savaş suçlarının ortaya çıkmaması, gerçeklerin karanlıkta kalması için gazetecileri hedef almışlardır” dedi. 

KAMERANIZ YERDE KALMAYACAK

Bakır, Nazım ve Cihan’ın Kürt halkına karşı, gerçeğin karartılmasını engellemek için onlarca şehit veren özgür basın geleneğinin temsilcileri olduğunu vurguladı. 

Türk devletinin Kürtlere karşı işlediği savaş suçlarını, baskı ve katliamları belgeleyen Kürt gazetecilerini yüz yıldır hedef almakta olduğunu söyleyen Bakır, “Şimdi bizler de, buradan özgür basın geleneğinden gelen gazeteciler olarak sana söz veriyoruz Nazım, o kocaman gülümseyişini kucaklayarak; sana söz veriyoruz Cihan, gözlerindeki hakikat ateşini öperek, sana ve tüm şehitlere söz veriyoruz; kaleminiz ve kameranız yerde kalmayacak” dedi. 

Bakır, başta uluslararası basın kurumları olmak üzere tüm uluslararası kurumlara, insan hakları kurumlarına, demokrasi güçlerine çağrıda bulunarak, “Cihan Ve Nazım’ın hunharca katledilmeleri ivedilikle  soruşturulmalı ve bu savaş suçunu işleyenler uluslararası ceza mahkemesi önüne çıkarılmalıdır” dedi. 

NEDEN SESSİZSİNİZ?

İlham Bakır’ın ardından Nejla Ari söz aldı. BCC’inin sessizliğine dikkat çeken Nejla Ari, “Bugün burada, acımasızca ve haince katledilen arkadaşlarımız için toplandık. Belki de soracaksınız, neden BBC? Çünkü BBC, Kürtler söz konusu olduğunda her zaman sessiz kalmıştır. Biz burada bu sessizliği sorgulamak için bulunuyoruz. Onların korkularının arkasındaki nedeni öğrenmek istiyoruz. Bu durumda bile, iki gazetecinin katledilmesi hakkında neden sessiz kaldıklarını anlamak istiyoruz” dedi.

Ari, Birleşik Krallık ve Avrupa’daki Kürt gazetecileri olarak, Nazım Daştan ve Cihan Bilgin’in zalimce katledilmesini kınadıklarını ifade ederek, “Uluslararası basın kuruluşlarını, insan hakları örgütlerini ve tüm gerçek ve adalet dostlarını, Türk devletinin soykırımcı politikalarını kınamaya çağırıyoruz” dedi. 

Kürt gazetecilerin konuşmaların ardından Londra’da devrimci sol gazetelerin temsilcileri de söz alarak, Daştan ve Bilgin’in katledilmesini kınadı; hakikatin izinde yürüyen Kürt basını ile dayanışma halinde olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. 

Eylem alkış, slogan ve protesto zılgıtları ile sona erdi.