nd: Hamburg’da bilim yasaklandı

Neues Deutschland (nd) gazetesi Hamburg Üniversitesi’nin “Dünyamızı Geri İstiyoruz” konferansını engellemesini “Hamburg’da bilim yasaklandı” başlığıyla duyurdu.

Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Örgütü’nün baskıları ve Hamburg Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hauke Heekeren’in kararıyla “Dünyamızı Geri İstiyoruz” başlığını taşıyan konferansın üniversiteye ait kampüste yapılmasının engellenmesine tepkiler sürüyor.

Hamburg Üniversitesi Genel Öğrenci Komitesi (AStA), Alternatif Arayış Ağı ve Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük-Kürdistan’da Barış İnisiyatif’in organize ettiği konferansını engellemesini Almanya’nın günlük gazetelerinden Neues Deutschland (nd) bugünkü sayısında “Hamburg’da bilim yasaklandı” başlığıyla duyurdu.

Almanya, Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinden 1300 ismin konferansa davet edildiğini ve konuşmacılar arasında dünyaca ünlü bilim insanları John Holloway ile 2018’de Meksika’da cumhurbaşkanı adayı olan María de Jesús Patricio Martínez’in de bulunduğunu hatırlatan gazeteye yasağa ve konferansın içeriğine ilişkin geniş bir haber yayınladı.

İSTİHBARATIN GEREKÇESİ EBRU GÜNAY MI?

Rektörün hiçbir somut gerekçe sunmadan konferansı yasaklamasına ilişkin AStA ve Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük- Kürdistan’da Barış İnisiyatif’in yetkililerinin görüşlerine yer veren gazetenin üniversiteye yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre yasağa gerekçe olarak HDP Sözcüsü Ebru Günay’ın konferansa konuşmacı olarak katılması gösterildi.

İstihbaratın, Günay’ın daha önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yapmış olmasını gerekçe olarak sunduğu belirtildi. Ancak Christopher Wimmer imzalı “nd” gazetesinin haberinde Günay’ın şu anda Türkiye’de legal bir partinin yöneticisi olduğu gerçeğinin istihbarat ve üniversite rektörü tarafından görmezden gelindiğine dikkat çekildi.

KONFERANS ‘AŞIRI SOL İÇERİKLİ’ İDDİASI

“Dünyamızı Geri İstiyoruz” isimli konferansın yasaklanması Junge Welt gazetesinde de “Gizli sansür kurumu devrede” başlığıyla yer aldı. Gazetenin haberine göre üniversite rektörünün konferansa izin vermemesinin nedeni istihbaratın gönderdiği bir uyarı mektubu. Söz konusu mektupta Anayasayı Koruma Örgütü’nün Hamburg Eyaleti’ndeki teşkilatı konferansın “aşırı sol içerikli” olduğunu iddia etti.

Bu arada Hamburg Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hauke Heekeren’in yasak kararından vazgeçmesi için dünyaca tanınmış bilim insanları; Noam Chomsky, Silvia Federici, Prof. Jason W. Moore, Prof. Norman Paech ve Prof. Andrej Grubačić’in de aralarında bulunduğu akademisyenlerin başlattığı imza kampanyası da büyüyor. Şu ana kadar 300’den fazla ismin kampanyaya imza attığı öğrenildi.