NRW Kürt Halk Önderi’nin özgürlüğü için yürüdü

9 Ekim Komplosunun yıl dönümünde alanlara akan NRW’li Kürdistanlılar, "Serok Apo'suz bir yaşamı kabul etmiyoruz, mücadelemizi yükselteceğiz” mesajını verdi.

Almanya’da NRW eyaletinin başkenti olan Düsseldorf'ta 9 Ekim Komplosu bir yürüyüşle protesto edildi. Saat 14.00'te başlayan yürüyüşte uzun bir kortej oluştu. Yürüyüşe Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a bağlılık damgasını vurdu.

Eyaletin farklı şehirlerinde yaşayan Kürdistanlıların katıldığı yürüyüşü Med Federasyonu ve NRW YJK-E organize etti.

Yürüyüşte, Kürdistan Kadın Hareketi adına Besime Konca bir konuşma yaptı. Konuşmasına Jîna Emînî ve Nagihan Akarsel'i anarak başlayan Konca, "Zîlanların ve Semaların ruhuyla Güneşimizi Karartamazsınız şehitlerini anıyorum. Kürt kadınları tecride karşı her zaman ayaktadır ve bu duyarlılığı Rêber Apo özgür oluncaya kadar sürdürecektir" dedi.

ŞAKAR: İMRALI TECRİT VE İŞKENCE ADASIDIR

Yürüyüşe katılan MAF-DAD üyesi Mahmut Şakar da bir konuşma yaptı. Şakar, "Uluslararası komplo süreci adaletsizliği ve hukuksuzluğu temsil etmişti. İmralı adası da hukuk ve adaletin işlemediği bir yer olarak kurgulanmıştır. İmralı bir tecrit sistemi ve adasıdır. Bir işkence mekanı olarak inşa edilmiştir" diyerek konuşmasına başladı.

Tecridin çok derin bir hal aldığını ifade eden Şakar, 25 Mart 2021 tarihinden bu yana Abdullah Öcalan ve arkadaşlarından haber alamadıklarını hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Abdullah Öcalan ve arkadaşlarının sağlık ve yaşamlarına yönelik kaygılarımız devam etmektedir. CPT'nin 20-29 Eylül tarihleri arasında İmralı'yı ziyaret etmesi bu kaygılarımızı gidermeye yetmemiştir. Abdullah Öcalan ile avukatları doğrudan görüşmeden bu kaygılarımız son bulmayacaktır."

Avukat Mahmut Şakar, uluslararası komplonun tecritle varlığını sürdürürken, tecridin de savaş ve saldırganlık olarak coğrafyamıza yansıdığını söyledi. "Tüm halkımızı ve demokratik kamuoyunu 18 aydır haber alamadığımız Abdullah Öcalan'ın durumunun netlik kazanması için çok daha etkin tavır almaya çağırıyoruz" diyen Şakar, sözlerini şöyle noktaladı: "Abdullah Öcalan ve arkadaşları özgürleşmeden, İmralı sistemi lağvedilmeden, Uluslararası Komplo bitmemiş sayılacaktır. Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için halkımızın ve dostlarımızın yürüttüğü görkemli mücadeleyi yükseltmeye davet ediyorum."

DÜSSELDORF HALKINA ABDULLAH ÖCALAN ANLATILDI

Kürdistanlılar, Düsseldorf kentinin merkezi ve kalabalık caddelerinde yaklaşık 4 kilometre yürüdü. Yürüyüş boyunca bildiriler dağıtıldı ve sanatçılar Aram Dîkran ve Cömert'in Kürt Halk Önderi üzerine söylediği şarkılar dinlendi. Yürüyüş güzergahında Almanca yapılan konuşmalarla da Düsseldorf kamuoyuna bilgi verildi. Bu konuşmalarda, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1999'dan bu yana İmralı adasında ağır bir tecrit altında tutulduğu ve kendisinden 2021 Mart ayından bu yana haber alınamadığı aktarıldı.

Ayrıca Abdullah Öcalan’ın ağır tecrit koşullarına rağmen zindanda yeni bir paradigma geliştirdiği ifade edildi ve bu paradigmanın ekolojik ve kadın özgürlükçü bir temele dayandığı belirtildi. Abdullah Öcalan’ın kadın kurtuluş ideolojisi üzerine yaptığı değerlendirmeler de özet olarak aktarıldı ve bu harekete ait olan "Jin jiyan azadî" sloganının ilerici insanlığa mal edildi belirtildi.

KOMAW EŞBAŞKANI CPT’Yİ ELEŞTİRDİ

Yürüyüşe Kürdistan gazileri, Şehit Aileleri Kurumu KOMAW'ın eşbaşkanları Şengê Kahraman ve Cemil Gültekin, sanatçı Şemdîn ve özgürlük hareketinin ilk taraftarlarından Ali Engizek de katıldı.

KOMAW eşbaşkanı Cemil Gültekin ajansımıza CPT'nin açıklamasını değerlendirdi ve şöyle dedi: "CPT'nin açıklaması yeterli değildir Halkımız doğru bir bilgi bekliyor. Önderliğinizin sağlık durumunu merak ediyoruz. 19 aydır Önderlik'ten haber alamıyoruz. Sağ mı, hasta mı? Durumu nasıldır? Bir halka saygısızlık yapılıyor. Bu zulüm politikasına CPT alet oluyor. Kendi koyduğu yasaları uygulamıyor. Bu yaklaşımı kabul etmiyoruz."

MUSTAFA CÛDÎ: ÖNDERLİKSİZ YAŞAMA ALIŞMAYACAĞIZ

Yürüyüşte kortej görevlisi olan Mustafa Cudî de sorularımızı yanıtladı ve şöyle dedi: "Bizi Önderliksiz yaşama alıştırmaya çalışıyorlar. Ama alışmayacağız. 1999'daki kararlılığımız ve bağlılığımız sürüyor. O tarihten bu yana tüm eylemlere katılıyorum. Önderliğimizi özgürleştirene kadar da bu duyarlılığımı sürdüreceğim."

Uzun kortej boyunca Kürdistanlılar üzerinde Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı olan flamaları taşıdılar. Sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok Jiyan Nabe" ve "Jin Jiyan Azadî"  sloganlarını attılar.

AHMET KOBANÊ: KOMPLOCULAR AMACINA ULAŞAMADI

Med Federasyonu Eşbaşkanı Ahmet Kobanê de yürüyüşte bir konuşma yaparak, "Rêber Apo'ya yönelik gerçekleştirilen komplo ile Kürdistan özgürlük hareketi yok edilmek istendi. Ama Kürdistan halkı buna izin vermedi. Aksine mücadele daha da büyüdü. Mücadelemize ait olan Jin jiyan azadî sloganı tüm dünyada yankılanıyor" dedi.

KON-MED EŞBAŞKANI SEVER: PKK YASAĞI KOMPLONUN SÜRDÜĞÜNÜN GÖSTERGESİDİR

Almanya çapında örgütlü olan Kürt federasyonlarının bağlı olduğu MED Konfederasyonu Eşbaşkanı Engin Sever de yürüyüşe katıldı ve bir konuşma yaptı. Sever, "9 Ekim 1998'den bu yana 24 yıl geçti. Serok Apo üzerindeki komplo devam ediyor. Serok Apo buna karşı en üst boyutta direniyor" dedi. Almanya hükümetini de eleştiren Sever, "Bazıları komplo nasıl devam ediyor diye soruyor. En bariz şekilde Almanya'da sürüyor. PKK yasağı komplonun bir parçasıdır. Bu yasak kaldırılmalıdır" diye konuştu. "Serok Apo'suz bir yaşamı kabul etmiyoruz" diyen Sever, "2023'te Kürtlerin önünde büyük bir fırsat var. Bu yıl mücadelemizi yükseltelim. Lozan'ın yıl dönümünde komployu yenerek Serok Apo ve halkımızı özgürleştirelim ve Lozan'a karşı halkımızın zaferini kutlayalım" dedi.