Nubar Yalımyan'ın mezarında şehitler anıldı

1982 yılında Türk istihbaratı tarafından katledilen Ermeni devrimci Nubar Yalımyan, Belçika’nın Schaarbeek ilçesinde bulunan mezarı başında anıldı.

Ocak ayının son haftasında Parti ve Devrim şehitlerini anan Partizan, Belçika'da Ermeni devrimci Nubar Yalımyan'ın mezarı başında anma gerçekleştirdi. 1982 yılında MIT tarafından katledilen Nubar Yalımyan'ın mezarında yapılan anma devrim ve sosyalizm şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Açılış konuşmasından sonra Partizan adına, parti ve devrim şehitlerini anma haftasında şehitlerin anısını hatırlamanın önemine değinilen bir konuşma yapıldı. "Şehitlerimiz yol göstericimizdir, ilham ve güç kaynağımızdır" diyen Partizan temsilcisinin ardından Rojava'dan yollanan ses kaydı dinletildi. Rojava TİKKO Komutanlığı adına Cemil Amed'in yolladığı ses kaydında şu sözlere yer verildi: "Şehitlerimiz duvarda asılı duran, tahta içine sıkıştırılan resimler değildir. Geçmişte yaşanmış ve kalmış anılar hiç değildir. Onlar geleceğimizin ta kendisidir."

Nubar Yalımyan şahsında Ermeni şehitlere de vurgu yapıldı. Nubar Yalımyan'dan, Nubar Ozanyan'a süren direnişin anısına Ermeni enstrümanı düdük çalındı ve Ermenice marş söylendi.

Seslendirilen türküler ve hep bir ağızdan söylenen 'İsyan Ateşi' marşının ardından anma sonlandırıldı.

NUBAR YALIMYAN KİMDİR?

Ermeni devrimci Nubar Yalımyan, 1957 yılında Şırnak'ın Silopi ilçesinde dünyaya gelir. Çocuk yıllarında ailesiyle Istanbul'a taşınan Yalımyan, Surpraç Ermeni Lisesi'nde eğitim görür, ancak bir süre sonra okuldan atılır. 1976 yılında İbrahim Kaypakkaya'nın düşünceleriyle tanışır ve örgütlenir. Aktif çalışmalarını Hollanda'da sürdüren Nubar Yalımyan, 5 Kasım 1982 yılında Türk istihbaratı tarafından kurşunlanarak katledilir. Yalımyan'ın mezarı Belçika'nın Schaarbeek ilçesinde bulunuyor.