Paris Katliamı: Aarau'da protesto, Darmstadt’ta anma

Üç fidanın şehadet yıl dönümüne saatler kala, İsviçre Aarau’da katliamı protesto eylemi, Almanya Darmstadt’ta ise devrimcileri anma etkinliği düzenlendi.

9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) katledilişlerinin 9'uncu yılında İsviçre’nin Aarau kentinde düzenlenen eylemle anılırken, Türk devleti ile bugüne kadar ciddi bir soruşturma yürütmeyen Fransa devleti protesto edildi.

Rojbin  Kadın Meclisi öncülüğünde Bahnhofplatz'ta düzenlenen eylemde, katledilen kadın devrimciler şahsında Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Rojbin Kadın Meclisi adına açıklamayı Dilan Çetinkaya yaptı.

Çetinya, “Paris’in orta yerinde katledilen, Amed zindanında asla ah etmeyen Sara yoldaşların izinden yürüyeceğiz. Onu katledenler asla amaçlarına ulaşamayacaklar. Türk faşist rejimi tarafından düzenlendiği açıkça ortada olan bu katliamı aydınlatmamada ısrarını sürdüren Fransa devleti, sorumluluğunu bir an önce yerine getirmelidir. Katliam aydınlatılmadıkça ve esas sorumluları açığa çıkarılıp yargılanmadıkça adalet arayışımızı sürdürmeye ve Fransa'nın katliamla olan ortaklığını teşhir etmeye devam edeceğiz” dedi.

TJK-E adına ise Dilan Zaza söz aldı. Katliamın sorumlusunun sadece Türkiye olmadığını, Avrupa devletlerinin de ortaklık ettiğini belirten Zaza, “Paris’te katledilen Sara Rojbîn Ronahî ile yine Ocak 2016’da öz yönetim direnişi sırasında katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Sêvê Demir, Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır’ın anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Onların takipçisi olacağız” dedi. 

Eylem, Paris Katliamı için adalet talebiyle yarın Basel’de yapılacak yürüyüşe güçlü katılım çağrısının ardından sloganlarla sona erdi.

Merkezi eylem, Kürdistanlı, Türkiyeli ve İsviçreli devrimci kurumların katılımıyla Die-Wette Park’ta saat 14.00'da gerçekleştirilecek.

 

DARMSTADT’TA ANMA

Almanya’nın Darmstadt kentinde Roza Kadın Meclisi tarafından Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez için anma etkinliği gerçekleştirildi.

Devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada, “Paris’te şehit düşürülen 3 devrimci arkadaşımızı unutmadık, unutturmayacağız. Çünkü onlar bize yol gösteren ve yolumuzu aydınlatanlardır” enildi.

Katledilen kadınların mücadele yaşamlarından kesitlerin yer aldığı bir sinevizyon da gösterildi. Anma, “Şehîd namirin”, “Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî” sloganlarıyla sona erdi.