Paris’te "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" eylemi

Her ayın ilk cumartesi günü yapılan hasta tutsaklar serbest bırakılsın eylemi Cuma akşamı Fransa'nın başkenti Paris'te yapıldı.

Çağrısı Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve Paris Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) tarafından yapılan eylem, Strasbourg Kemer'de gerçekleştirildi.

Eylemde TSP ve Paris ADHK adına ortak basın açıklaması yapıldı. Hasta tutsakların durumu hakkında bilgi verilen açıklamada, şunlar belirtildi: “Her türlü demokratik hak ve özgürlük mücadelesine saldıran sömürgeci faşist diktatörlük, hapishaneleri ölüm evlerine çevirmiş bulunuyor. Türk devletinin hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırılar ve hak gaspları çok kapsamlıdır. İşkence, çıplak arama dayatması, hastaneye sevk edilmeme, ağır tecrit, kelepçeli muayene dayatması, telefon hakkının engellenmesi, yemeklerin az ve kalitesiz olması, süreli süresiz yayın, kitap ve mektup yasağı, havalandırma süresine kısıtlama getirilmesi, tahliyelerin engellenmesi, infaz yakma gibi hak ihlalleri yaygınlaştırılmaktadır. Bunlardan hasta tutsakların tedavi edilmemesi ve katı tecrit birbirini bütünleyen iki saldırı yöntemidir. Tüm politik tutsaklara uygulanan katı tecrit politikası ile tutsakların sosyal ilişkilerinin yok edilerek kimliklerine, kişiliklerine yabancılaştırılmaları ve ruhsal yıkıma sürüklenmeleri hedeflenmektedir.”

Açıklamanın devamında, "İmralı’dan diğer hapishanelere doğru yaygınlaştırılan tecrit ve hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesi, faşizmin hapishanelere doldurduğu politik tutsakların yaşam hakkının ihlal edilmesidir. Türk devletinin hasta tutsakların tedavilerini engelleyen, tahliye etmeyerek öldüren bu politikasını protesto ediyor, tutsaklar üzerindeki baskılara son verilmesini istiyoruz” denildi.

Hasta tutsaklarının resimlerinin taşındığı ve “Hasta tutsaklar serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur” ve “İçerde dışarıda hücreleri parçala” sloganları atıldı.