Paris’te işgal saldırılarına karşı dayanışma çadırı

AVEG-KON'a bağlı olarak çalışmalarını Paris’te sürdüren ACTIT, Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya dönük işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla iki gün sürecek çadır eylemi gerçekleştirdi.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu’na (AVEG-KON) bağlı olarak çalışmalarını Fransa’nın başkenti Paris’te sürdüren Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT), Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya dönük işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla çadır eylemi gerçekleştirdi.

İki gün sürecek olan çadır etkinliğinin ilk gününde  Paris’in işlek meydanlarından biri olan Chatlet’te bir araya gelen ACTIT üyeleri, göçmenlere ve Fransız halkına dönük bildiriler dağıttı, konuşmalar gerçekleştirdi. Etkinliğe CDK-F, AGEB ve George Abdullah Komitesi’nden temsilciler de destek sundu.

Etkinliğin ilk bölümünde konuşmalar gerçekleştirildi. ACTIT adına Fransızca yapılan konuşmada “Politik islamcı faşist Erdoğan rejimi işbirlikçi KDP’yle anlaşarak Güney Kürdistan’da bulunan Medya Savunma Alanları’na dönük hava ve karadan yeni bir saldırı başlattı. Eşzamanlı olarak Irak ordusu Şengal’in Sinunê kasabasına bağlı Digurê köyünde asayiş noktasına saldırdı. TC, Rojava Kürdistan’ında bulunan Til Temir’de birçok noktayı hedef alarak saldırmaya da devam ediyor” denildi.

Temsilci, Erdoğan’ın savaşını onaylayarak, ona siyasi-diplomatik meşruiyet sağlayarak, onu mali, askeri ve siyasi olarak destekleyen AB ülkeleri ve İngiltere'nin de savaşın ve işlenen savaş suçlarının ortakları olduğunun altını çizerek, halklara Kürt halkının ve sosyalistlerin direnişleriyle dayanışma çağrısı yaptı.

George Abdullah Komitesi adına yapılan konuşmada ise DAİŞ barbarlığına karşı Kürt halkının ve devrimcilerin verdiği mücadelenin dünya halklarına ilham verdiği belirtilirken, o dönem ayağa kalkan halkların, Türk devletinin Kürt halkının kazanımlarını yok etme saldırısına karşı da ayağa kalkması gerektiği vurgusunu yaptı.

Etkinliğin ikinci bölümünde ise Kürtçe direniş türküleri ve marşlarla halay çeken kitle, AVEG-KON’un konuya dair yaptığı Fransızca açıklamadan yüzlerce dağıtım gerçekleştirdi. Ayrıcca tek tek onlarca kişiye Rojava Devrimi, Türk devletinin saldırılarının nedeni üzerine bilgiler verdi, saldırıların durdurulması için yapılabilecekler hakkında aydınlatma çalışması yaptı.

Çadır etrafında, Türk devletinin son işgal saldırılarında insan, doğa ve yaşam alanı katliam resimlerinden oluşan resim sergisi ise saldırıların boyutu ve sonuçlarının görülmesi bakımından etkili oldu.

AVEG-KON, SKB, Young Struggle ve Partizan bayraklarının taşındığı eylemde, aynı zamanda Fransızca “Kürt kadınlarının katledilmesini durdur”, “Rojava Devrimi’ni savun” ve “İşgal savaşına karşı Kürt halkıyla dayanışmaya” pankartları açıldı.

Bugün aynı saatlerde aynı yerde buluşma çağrılarıyla etkinlik son buldu.